Начало / НОВИНИ / / Преизчислен е рискът в семейство с МС болен

НОВИНИ

Преизчислен е рискът в семейство с МС болен

Проучване в Швеция показва, чe рискът за роднина на някой с диагноза MС е по-ниска, отколкото се смяташе. Използвани са здравни досиета, датиращи от 1960 г. като изследователи са обхванали 28 396 хора с МС, техните родители, деца, братя, сестри и братовчеди. Резултатите показват, че рискът брат или сестра на някой с MС също така развитие състоянието е около 7 пъти по-висок, отколкото в общата популация. Предишни изследвания предполагаха този риск за 9 пъти по-висок. Рискът за децата на някой с MС е 5 пъти по-висок, отколкото старите данни на изследователите – 7 пъти.

Въпреки че рискът от развитие на МС е по-голям при хората с близък роднина с МС, се установено, че общият риск от MС е нисък. Например на 42 743 от хората с МС в изследването, които са родители, само 515 (1.2 %) от децата им са били диагностицирани със същата диагноза.

Рискът за идентичен близнак на пациент с МС е установено, че е около е1 на всеки 4, което е в съответствие с предишните проучвания. Наблюденията също така оспорват предишен извод, че при роднини на жени с MС рискът е по-висок риск отколкото при роднините на мъжете с МС. В това проучване рисковете са сходни, независимо от пола на роднина с MС.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...