Начало / Да разберем МС / / Повече за миелина

Да разберем МС

Повече за миелина

Миелинът, веществото, което покрива нервните влакна, увеличава скоростта на предаване на нервните имулси от главния мозък към други части от тялото. Загубата на миелин може да забави и дори да блокира тези импулси, което води до множество симптоми.

Нервните клетки провеждат импулси

Нервните клетки имат дълги, тънки гъвкави влакна, които служат за предаване на импулси. Импулсите са електрически сигнали, които се предават по дължината на нервите. Дължината им позволява да предават импулси между отдалечени части на тялото, например между гръбначния стълб и мускулите на краката.

Миелинът ускорява провеждането на импулсите

Повечето нервни влакна са обвити и изолирани с мастен слой, наречен миелин. Тази субстанция ускорява импулсната трансмисия. Миелиновият слой е прекъснат или стеснен през определени интервали, при така наречените възли на Ранвиер. Импулсното пренасяне от възел на възел прави предаването по-бързо, отколкото ако импулсите пътуват по цялата дължина на нервното влакно. Миелинът на нервните влакна може да помогне за предаването на сигнала с бързина от 100 метра в секунда или повече, тоест с бързината на първокласна състезателна кола.

Загубата на миелин води до най-разнообразни симптоми

Ако миелиновата обвивка на нервното влакно е увредена или нарушена, нервните импулси стават все по-бавни и по-бавни, или не се предават изобщо. Импулсът вече се предава по дължината на цялото нервно влакно, което отнема много повече време, отколкото ако можеше да преминава от възел на възел. Загубата на миелин може да доведе и до късо съединение или блокиране на пренасянето на нервните импулси. Регион с видимо унищожен миелин, се нарича лезия или плака.  

Нервните импулси, които са забавени или напълно блокирани от лезии, водят до много и различни симптоми, всички от които са израз на смутена функционална активност на нервната система. Това включва сетивни увреждания (като замъглено зрение), проблеми с координацията, проблеми с походката и проблеми с телесните функции (например незадоволителен контрол на пикочния мехур).

Диагностика и лечение

България

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ СОФИЯ - УМБАЛ ,,Царица Йоанна” София 1504, ул.,,Бяло море” № 8...