Начало / НОВИНИ / / Пациентите слабо се вълнуват от здравните си досиета

НОВИНИ

Пациентите слабо се вълнуват от здравните си досиета

 Четири месеца след улесняване на достъпа до здравните досиета интересът към тях все още не е голям. Само 11 012 граждани са чели поне веднъж здравното си досие от април досега. Други 4573 са получили парола за достъп, но не са проверявали публикуваната в системата информация, сочат данните на здравната каса.

 От 15 април достъпът до здравните досиета вече става и с персонален код, а не само с електронен подпис, както беше досега. Кодът е с 10 символа и се издава лично на здравноосигурения от районната каса. Услугата е безплатна. Комбинацията за достъп се получава на хартиен носител в запечатан плик, припомниха от НЗОК.

 В досието се съдържа информация за извършените медицински услуги, за които касата е платила - при личния лекар, стоматолога, лечение в болница и др. Достъпната информация е от 2009 г. досега, а за стоматологичната помощ - от м.г. Системата позволява на пациентите да избират или сменят личния си лекар онлайн, като промените се съхраняват в досието. Срещу абонамент потребителите могат да получават есемеси или електронна поща за промяна в пациентската информация, кога наближава профилактичният преглед и др.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...