Начало / НОВИНИ / / Пациенти с МС искат защита на работните си места

НОВИНИ

Пациенти с МС искат защита на работните си места

Едва една трета от болните от множествена склероза българи се лекуват по линия на здравната каса. Това съобщават от Асоциацията на хората с множествена склероза по повод 28 май – световния ден на хората с това заболяване. От пациентската организация също така информират, че няма официални данни колко са пациентите с МС в България, тъй като не съществува регистър. Според асоциацията техният брой е около 5000, като само през 2013 г. новооткритите случаи са около 200. Средната възраст на заболелите е 30 години.

Освен достъп до лечение, хората с МС имат нужда от рехабилитация, психолог и прояви на разбиране от работодателите и обществото като цяло, казват още от пациентската организация. Те отбелязват, че според европейската статистика повече от 50% от хората с това заболяване напускат работа до 3 години след поставяне на диагнозата. Те напомнят, че въпреки желанието на пациентите работниците с това заболяване да бъдат защитени от уволнения, това все още не е факт у нас. От асоциацията допълват, че чакат актуализация на Наредба № 5 от 1987 г. на Министерството на здравеопазването, която защитава от уволнение пациенти с няколко социално-значими заболявания, като техните надежди са там да бъде включена и множествената склероза.

Множествената склероза е хронично, често инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2 млн. души по целия свят. Диагностицираните са предимно между 20 и 40 годишни. От невродегенеритвните заболявания в момента пък са засегнати повече от 9 милиона европейци. Очакванията са до 2050 година този брой да се удвои или утрои.

Причината за появата на МС не е установена, но се смята, че това е автоимунно смущение – това означава, че собствената имунна система атакува здравите нервни клетки. Симптомите са непредвидими, но като цяло включват умора, отслабване на зрението, слабост в крайниците, скованост, спазми в мускулите, замаяност, забавена реч и други. Все още не е открито лечение за заболяването в световен мащаб, прилаганата терапия е поддържаща.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...