Начало / НОВИНИ / / Пълна кръвна картина за всички над 30 на всеки пет години

НОВИНИ

Пълна кръвна картина за всички над 30 на всеки пет години

Задължителният годишен профилактичен преглед за всеки един осигурен българин над 18 г. предвижда следното: да се изчисли индексът му на телесна маса, да се направи оценка на психичното състояние, да се измери зрителната острота, артериалното налягане, да се направи електрокардиограма и да се изследва урината, за да се установяват стойностите на протеина, глюкозата, кетонните тела, билирубина. Кръвната захар се изследва, ако у пациента се наблюдават рискови фактори като хипертония, затлъстяване, наследствена предразположеност към диабет и др.

Пълна кръвна картина се прави веднъж на 5 години при мъжете и жените между 30 и 45 г. Всяка година българките над 30 години трябва да се подлагат на мануално изследване на гърдите. Веднъж на 5 години мъжете над 40 години се подлагат на изследване за холестерола и триглицеридите. А всички българи между 46 и 65 г. веднъж на 5 години разбират има ли проблеми след проследяване на пълната кръвна картина. Същото важи за холестерола и триглицеридите, но за мъжете над 46 и жените над 50.

Представителите на силния пол, които са над 50 години, веднъж на 2 години се подлагат на кръвния тест PSA, диагностициращ рак на простатната жлеза. А жените от 50 до 69 години отиват при специалист за мамография на млечните жлези.

За българите над 65 години е задължително всяка година да разберат резултатите от пълната кръвна картина, а един път на пет години - холестерола и триглицеридите.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...