Начало / НОВИНИ / / Относно медицинската употреба на марихуаната у нас

НОВИНИ

Относно медицинската употреба на марихуаната у нас

Москов: Медицинска употреба и легализация на марихуаната се смесват много лесно

Правят се изследвания по темата, ще има доклад, заяви министърът на здравеопазването

Няколко държавни органа работят върху доклади за ползите и проблемите на медицинската марихуана, скоро ще има доклад пред Националния съвет за наркотичните вещества, заяви здравният министър Петър Москов в отговор на питане на  независимия депутат Велизар Енчев.

Енчев постави днес на парламентарния контрол въпроса какви изследвания се правят по въпроса за употреба на марихуаната при някои тежки заболявания, което вече е масова практика по света. Той даде за основен пример множествената склероза:

"Според много експерти марихуаната значително намалява мускулната скованост, болката и спазмите при пациенти с множествената склероза. Това са показали клинични изследвания на учени от университета в Плимут, Великобритания. Тези резултати са повторени и в университета в Калифорния, Сан Диего."

Енчев изтъкна, че използването на медицинска марихуана с рецепта е легален метод за лечение на множествена склероза в САЩ, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и други, а медицинската марихуана е вече узаконена в 11 европейски държави, последната от които северната ни съседка Румъния. 

Той изрази и съжаление от слабата подкрепа на други народни представители по темата.

"В България тази тема е табу, дори колеги, които помолих да подпишат подобна декларация, ми заявиха, че повдигането на такава тема е опасно за техния политически рейтинг, тъй като ще ги обвинят, че легализират или пропагандират използването на марихуана", обясни той.

Въпросите му бяха два - има ли извършен анализ на международните научни изследвания за употребата на медицинска марихуана и обмисля ли се възможността тя и нейните деривати да се използват за медицински цели.

В отговор министър Москов цитира подробен доклад на Националния център за наркоманиите:

"Изводите са, че практиката на употреба на лекарствените канабиноиди съществува вече 20 години в световен план. Тези лекарства се предлагат на възрастни пациенти със сериозни заболявания в случаите, когато общото им соматично състояние не се повлиява от други лекарства."

Той изтъкна, че в момента марихуаната е в списък на вещества, които не могат да се ползват в хуманната медицина и че подобна промяна ще трябва да ги премести в друг списък - на опасни вещества, които обаче имат медицинска приложност.

Москов подчерта, че според доклада става дума за ползите от поемането на веществата като лекарства, а не чрез пушене.

"Поемането на марихуана чрез пушене носи повече рискове за човешкото тяло от самото заболяване," каза здравният министър.

В крайна сметка той обясни, че тепърва ще работят по доклади членове на Националния център по наркомании, Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителната агенция по лекарствата. Тези три второстепенни разпоредители на МОН трябва да установят какви проблеми могат да възникнат при легализиране на марихуаната за медицинска употреба и как държавата може да се справи с тях.

Енчев взе думата за реплика и отбеляза, че е частично доволен от отговора на министъра - фактът, че подобен доклад е завършен и се работи върху нови. Според него обаче трябва да се разгледа темата по-бързо и по-широко.

"Като лекар не можете да отречете, че когато става дума за терминално болни, използването на медицинска  марихуана е ако не задължително, то препоръчително. Масова практика е, чувам, снабдяването да става на улицата," заяви независимият депутат.

На това Москов отново повтори тезата си, че различните теми за легализация и медицинска употреба се смесват много лесно.

"Ние в качеството си на народен представител и на министър трябва да уважаваме институциите. Има институция, тя в България се нарича Национален съвет за наркотичните вещества, която може да изработва политиката в тази връзка.

Темата здравни последици, легализация, медицинска употреба се смесват много лесно. Аз не искам да изразявам мнение по въпроса, но на среща тук в парламента преди по-малко от две седмици, организирана от народни представители и свързана с Комисията по наркотичните вещества към Благоевградската община, хората от там казаха следното: Всеки разговор и всяко повдигане на темата по този въпрос, без да има ясните гаранции, че могат да се контролират последиците, за нас, които работим с деца, има лоши последици.

И цитираха случай, при който в училище учителката казва на децата това нещо, при което деца - видимо и явно под въздействието на марихуана, дават аргументи, които аз или вие по медицински причини бихме могли да защитаваме. Там децата са отговорили, че с марихуана може да се лекува множествена склероза и учителката не може да им забранява това."

От изявлението на министъра не стана ясно защо нелогичните аргументи от деца под влиянието на наркотични вещества трябва да влияят на обсъждането в обществото на проблема с медицинската марихуана.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...