Начало / НОВИНИ / / От юли 2016 г. НОИ ще изплаща болничните до 10 дни

НОВИНИ

От юли 2016 г. НОИ ще изплаща болничните до 10 дни

От средата на следващата година НОИ ще изплаща болничните до десет дни, след като получи всички документи от лекарите и работодателите. Това е облекчение в сравнение със сегашния 15-дневен срок, но не толкова голямо, колкото се обещаваше по-рано. 

От 1 януари и работодателите, и самоосигуряващите се хора ще подават всички документи към НОИ по интернет. Електронният болничен ще спести на бизнеса административни разходи от над 71 млн. лв. годишно най-вече от спестено време за висене на работодателите пред гишетата. Това показват оценките на кабинета. От края на юни онлайн пращат листовете лекарите и болниците.

От началото на декември ще започне регистрацията на работодателите и техните представители, които ще подават три приложения. Няма краен срок за регистрацията, няма и преходен период за подаването онлайн. За фирмите, които подават до два болнични листа, ще има възможност да го правят на хартия. Между 130 и 140 хил. работодатели подават данни средногодишно за около 700 хил. служители по данни на НОИ.

До края на юни лекарите и лечебните заведения са подали над 1.560 млн. документа. Около 9000 листа са били на хартия. От 1 юли НОИ не приема хартиените болнични. В последните години броят на изплатените листове за общо заболяване расте, растат и разходите, защото се повишава средното обезщетение.

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...