Начало / НОВИНИ / / От интернет страницата на медицински център Университета в Мериленд

НОВИНИ

От интернет страницата на медицински център Университета в Мериленд

Лекарствени терапии - Вашият лекар може да предпише следните лекарства, (или комбинация от следните лекарства):

 • Стероиди с противовъзпалителни свойства за намаляване на тежестта на пристъпите
 • интерферони, за  да се намали унищожаване на миелин, намаляване на честотата и тежестта на пристъпите и да се забави прогресията на заболяването
 • експериментални терапии - имунотерапия, насочване антиген, цитокини, и повторна миелинация, които могат да променят хода на заболяването

Хирургически и други процедури

Хирургия може да помогне за лечение на тежък и инвалидизиращ тремор и намаляване на тежките спазми.

Допълнителни и алтернативни терапии

Подробен план на лечение за MС може да включва редица допълнителни и алтернативни медицински терапии.

Някои от тях могат да взаимодействат с конвенционалното лечение.Информирайте лекаря си дали обмисляте такава терапия.

Хранене и добавки

Тези съвети могат да помогнат за намаляване на симптомите:

 • Елиминирайте всички предполагаеми хранителни алергени, включително мляко и млечни продукти, пшеница (глутен), соя, шоколад, царевица, консерванти и добавки в храните. Може да си направите тест за хранителни алергии.
 • Яжте богати на антиоксиданти храни (зелени, листни зеленчуци и чушки), плодове (боровинки, домати и череши).
 • Избягвайте рафинирани храни, като бял хляб, макаронени изделия, всякаква паста, както и захар.
 • Използвайте здравословни масла като например зехтин или кокосово масло, авокадо.
 • Намалете или премахнете транс-мастните киселини, открити в тези продукти - печени изделия - бисквити, сладкиши, торти, пържени картофи, понички, преработени храни, маргарин.
 • Избягвайте много кафе и други стимуланти, алкохол и тютюн, енергийни напитки.
 • Пийте от 6 до 8 чаши филтрирана вода дневно.
 • Упражнения умерено, ако ви е възможно, най-малко 30 минути на ден, 5 дни в седмицата.

Вие може да отправите хранителни дефицити със следните добавки:

 • .Омега-3 мастни киселини:

като рибено масло, от 1 до 2 капсули, 1 до 2 пъти на ден, за да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на имунитета.

Масло от вечерна иглика: 500 мг до 8 грама дневно, за симптоми на МС. Говорете с Вашия лекар за подходящата доза.

мултивитамини ежедневно: съдържащ антиоксидантни витамини А, С, D, Е, В-витамини и микроелементи, като магнезий, калций, цинк и селен.

 • Калций (1500 до 2000 мг дневно) и витамин D добавка (1000 IU дневно): за подкрепа на мускулна и скелетна слабост.
 • Витамин D (1000 IU дневно): за имунната защита.  От 1970 година учени са идентифицирани дефицит на витамин D като възможен фактор, допринасящ за развитието на MS. . 
 • Коензим Q10: 100 до 200 мг преди лягане, за антиоксидант, имунна и мускулна подкрепа.
 • N-ацетил цистеин: 200 мг дневно, за антиоксидантен ефект.
 • Пробиотични добавки (съдържащ Lactobacillus ацидофилус): от 5 до 10 милиарда (образуващи колонии единици) на ден, за поддръжка на стомашно-чревния и имунната здраве. Някои пробиотични добавки могат да се нуждаят от охлаждане. Проверете внимателно етикета. Докато пробиотици могат да бъдат полезни за хората с МС, те може да не е подходяща за лица, които са силно имуносупресирани или които са на имуносупресивни лекарства.
 • Мелатонинът: 2 до 5 мг 1 час преди лягане, за сън и имунната защита. Мелатонинът може да взаимодейства с много лекарства, включително успокоителни, антидепресанти, хормоните, включително контрол на раждаемостта, и др.

Билки

Билките са един от начините за укрепване и тонизиране на организма.  Както при всяко лечение, трябва да говорите с Вашия лекар преди започване на лечението. Можете да използвате билки като сухи екстракти (капсули, прахове, и чайове), глицерин екстракти, или тинктури. Можете да използвате тинктури самостоятелно или в комбинация, както е отбелязано.

 • зелен чай
 • Rhodiola (Rhodiola Rosea) стандартизиран екстракт: от 100 до 600 мг дневно, за антиоксидант, антистрес, и имунната активност.
 • Белият трън (бял трън) семена стандартизиран екстракт: 80-160 мг, 2-3 пъти дневно, за подкрепа детоксикация. Белият трън може да предизвика алергична реакция при хора, които са чувствителни към амброзия. Тъй като билката работи за черния дроб, което потенциално може да взаимодейства с различни лекарства. Говорете с Вашия лекар.
 • Bromelain (Анан comosus) стандартизирани: 40 мг, 3 пъти дневно, за болката и възпалението. Bromelain може да се увеличи на разреждащи кръвта ефекти на някои лекарства, като варфарин (Coumadin) и аспирин, и може да се намесва с някои лекарства, включително и някои антибиотици.

физикална медицина

 • Акупунктура: акупунктура може да облекчи симптомите. Акупунктурата може да помогне за подобряване на имунната функция, нормализира храносмилането, и адрес болестни състояния. Скалп акупунктура може да бъде особено полезно за хора с МС.
 • Масаж: масаж е важно за поддържане на гъвкавост и намаляване на спастичността, както и подобряване на общото чувство за благосъстояние. Йога може да помогне за подобряване на спастичност, когнитивни нарушения, промени в настроението, и умората при пациенти, които имат MS.
 • Водни упражнение: проучвания показват, че водните програми за упражнения могат да помогнат за подобряване на болка и други симптоми като умора, спазми, и инвалидност сред хората, които имат MS.

 възможни усложнения

Около 70% от хората изпитват атаки и ремисии, и около половината от тях се подложи на хронично, прогресивно влошаване след около 10 години. 10 до 15% от хората изпитват хронично, прогресивно влошаване на заболяването от първоначалното началото, и 15 до 20% от хората имат относително лека хода на заболяването.Повечето хора с MС живеят в продължение на 30 или повече години с болестта, мнозина все още се работи и мобилен, макар и на пикочния мехур, червата и сексуална дисфункция са често срещани. Хората, които имат MС са на по-висок риск от общото население за костна загуба от неактивност , използването на стероиди , недостигът на витамин D.

Информацията на този медицински център е, че MС е свързан с повишен риск от някои видове рак, включително на пикочните органи и мозъчни тумори. Хората с MS ще се нуждаят от наблюдение през целия живот, особено по време на обостряния.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...