Начало / НОВИНИ / / Оправдаха болен от множествена склероза, отглеждал марихуана

НОВИНИ

Оправдаха болен от множествена склероза, отглеждал марихуана

Районният съд в Ловеч оправда мъж, болен от множествена склероза, който засадил и отгледал две растения канабис. Преди година спецполицаи откриват, че IT специалистът Марин Калчев отглежда марихуана в стар гардероб в мазето, предаде БНТ.

За да облекчи част от симптомите на заболяването си, мъжът си прави екстракт от растението. Обяснява, че повишава тонуса и издържливостта му. Как се отглежда марихуана разбрал от интернет - от “колеги” с диагнози, които също употребяват и отглеждат.На 14 февруари съдът назначи тройна експертиза, с която да се докаже въздействието от лечението.

Експерти потвърдиха вчера в съда, че заради две от съставките си, марихуаната се използва освен при множествена склероза, глаукома, епилепсия, ракови и психични заболявания, както и че Калчев е следвал лечебна рецепта. След проведените анализи в експертизата се посочва категорично, че употребата на марихуана с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването при Калчев, като намалява чувството на умора и „скованост“ при физическо натоварване, но и влияе благоприятно на общото му състояние.

“Екстрактът е с медицински цели, тъй като той използва мастен разтвор на активните съставки на марихуаната за мастноразтворими. т.е. има логика в начина му на приготовление”, каза неврологът доц. Иво Райчев. Експертите признаха, че множество изследвания и в Европа доказват благоприятния ефект на марихуаната, че Германия и Чехия са разрешили медицинското й използване, че нашите лекари в това отношение са в дълг към пациентите си.

Според невролога доц. Димитър Георгиев алтернатива винаги има, особено при тежки заболявания, при които няма стандартно ефективно лечение. Той смята, че е абсолютно оправдано използването на марихуана за лечение. Така след медицинската експертиза и фактът, че мъжът е отглеждал само две растения, съдът постанови оправдателна присъда.

Съдия Галя Маринова обясни, че той е извършил деянието "при условия на крайна необходимост да спаси свое лично благо здравето от непосредствена опасност.”

Това е първата оправдателна присъда в България за отглеждане на марихуана, коментира информационния портал „Medical marijuana”. Миналата година смекчаване на присъда за притежание на марихуана предизвика остри спорове сред магистратите в Русе и Велико Търново. 26-годишният Гален Георгиев бе осъден за притежание на 14,173 грама канабис. Той страда от хроничен вирусен хепатит C и заболяване на гръбначния стълб и леката дрога му помагала да облекчи болката.Наказанието му беше 2 години условно и 3500 лв. глоба. След обжалване присъдата бе отменена и замена с глоба от 500 лв.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...