Начало / НОВИНИ / / Омбудсманът готви закон за правата на пациентите

НОВИНИ

Омбудсманът готви закон за правата на пациентите

Нужен е специален закон, който да гарантира правата на пациентите, заяви категорично омбудсманът Мая Манолова пред Нова телевизия. Инициативата за създаването на нормативния акт е на нейния предшественик на поста – Константин Пенчев. Редица неправителствени организации, които работят в сферата на здравеопазването, също настояват за изработването на такъв закон.

„Идеята е в този закон да бъдат събрани всички норми, които регламентират правата на пациентите и които сега са посочени в различни други закони – Закона за здравето, Закона за здравното осигуряване и др.

Проблемът е обаче не в това, че те ще бъдат събрани механично на едно място, а във факта, че тези норми са прекалено пожелателни. Те не носят след себе си конкретни ангажименти“, каза Манолова.

Тя даде пример с това, че правото на достъпно, качествено здравеопазване трябва да бъде вързано в практиката с конкретни ангажименти. „Защото какво в момента например се случва в резултат на здравната реформа, която се провежда от здравното министерство? 31 болници вече имат листи на чакащи, а за миналата година, макар 20% да са по-малки плащанията на касата към болниците, приходите им са се увеличили. Което означава, че пациентите си плащат 20% повече от собствения джоб“, поясни Манолова

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...