Начало / НОВИНИ / / Обнадеждаващи клинични резултати от приложението на РТМС в УМБАЛ „Свети Наум“, отделение по неврорехабилитация, при пациентите с МС

НОВИНИ

Обнадеждаващи клинични резултати от приложението на РТМС в УМБАЛ „Свети Наум“, отделение по неврорехабилитация, при пациентите с МС

Към 15.12.2014 г. с апарата, който беше дарен на болница „Свети Наум“, София, от Асоциацията на хората с МС през април 2014 г., са преминали над 60 пациента, повечето, от които с диагноза МС, 4 пациента с прекаран мозъчен инсулт и един с мултисистемна атрофия /МСА/.

От данните, подадени от д-р Катева, която провежда лечението с апарата, при 90% от пациентите с МС още след 4 до 6 процедура се наблюдава подобрение в спастицитета на мускулатурата на долните крайници на пациентите, подобрение в походката, повишена сила в долните крайници, по-добър и спокоен сън, подобрено настроение.

Подходът е следният – първоначално се прилагат 8-10 последователни стимулации в рамките на 8-10 дни.  Те могат да бъдат повторени след 1 месец. При пациентите с прекаран мозъчен инсулт се отчита подобрен мускулен тонус в крайниците, подобрения в говорните нарушения и в походката. При пациента с МСА е отчетено подобрение в говорните умения.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...