Начало / НОВИНИ / / Няма доказателства, че нарушен приток на кръв или запушване на вените на врата или на главата има връзка с MС

НОВИНИ

Няма доказателства, че нарушен приток на кръв или запушване на вените на врата или на главата има връзка с MС

 

Няма доказателства, че нарушението на притока на кръв или запушване на вените на врата или главата има връзка със заболяването множествена склероза /МС/, се казва в проучването McMaster University. Изследването, публикувано онлайн от PLoS ONE, не откри доказателства за нарушения при вените на врата или в дълбоките мозъчни вени при всеки от 100-те пациенти с МС, в сравнение с други 100 души, които не са със заболяването.

Резултатите са в противоречие на спорна теория, която казва, че MС, хронично невродегенеративно и възпалително заболяване на централната нервна система, е свързано с нарушения в оттичането на венозната кръв от мозъка. През 2008 г. италианския изследовател Паоло Замбони заяви, че ангиопластиката при запушване на вените при пациенти с МС ще им помогне. Той нарича това, състояние хронична цереброспинална венозна недостатъчност (CCSVI). Тази новост предизвика вълна от обществен отзвук в Канада и на други места сред пациентите като се лобира за подкрепа на този вид лечение за изчистване на вените.

Това е първото канадско проучване, при което се търси предоставяне на убедителни доказателства за участието на CCSVI при MС", заяви проф. Ian Rodger. „Нашето откритие донесе така необходимата перспектива към дебата около венозна ангиопластика при пациенти с МС", заяви той. В проучването всички участници са били изследвани чрез ултразвук на дълбоките вени церебрални и вени на шията, както и на ЯМР. Изследването McMaster е включвало рентгенолог и двама ултразвукови техници, които са обучени в техниката Замбони в Катедрата по съдова хирургия към Университета на Ферара.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...