Начало / НОВИНИ / / Няма да спират инвалидните пенсии на работещите инвалиди

НОВИНИ

Няма да спират инвалидните пенсии на работещите инвалиди

Инвалидните пенсии на работещите хора с увреждания няма да бъдат спирани.

Това заяви неколкократно пред bTV социалният министър Ивайло Калфин.

„Инвалидната пенсия е осигурително плащане, няма как да бъде отнето. Човек си внася, за да получи това плащане“, коментира той.

Калфин се спря и на друго притеснение на хората с увреждания – това, че НОИ ще участва в контрола върху издаването на ТЕЛК решенията.

„В цял свят осигурителят участва в това нещо, няма как да не участва. И тук целта не е фискално да се спестят пари. Искам много ясно да кажа – целта е тези средства, които се отпускат сега, да отидат – не да се намаляват, а да отидат по най-добрия начин към хората, които имат най-много нужда, така че хората с тежки увреждания трябва да очакват тези промени, защото те за тях ще се отразят най-добре“, заяви той.

Министърът отбеляза, че концепцията за ТЕЛК ще бъде изцяло променена. „Предложението е да въведем една различна система за оценка за медицинска експертиза, която е методика на Световната здравна организация. Даже сме потърсили тяхното съдействие, на Европейската комисия също, която оценява човек не колко болести е натрупал, а какъв му е функционалният капацитет, с който той би могъл да се върне на работа. Смятам, че това е много важно, защото не е въпросът да дадеш една ниска пенсия и човек с ТЕЛК-ово решение да си отиде вкъщи, а да потърсим максимално възможности за това той да се реинтегрира, да се върне на работа“, обясни Калфин.

По думите му, един от проблемите в момента е, че ТЕЛК комисиите са изключително бавни. „Там е едно много тясно сито, през което много се чака, за да се мине“, констатира той и информира, че идеята на МЗ е този процес да бъде максимално ускорен. „Оттам нататък, обаче, отиваме на една втора комисия, която дава индивидуалните предписания на основата на тази медицинска експертиза за конкретния човек, така че той не отива на две комисии, а лекувайки се, получава своята медицинска оценка и експертиза, след което отива на комисия. Много по-лесно ще бъдат организирани тези комисии, много по-достъпни ще бъдат, което дава индивидуални предписания“, смята социалният министър.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...