Начало / НОВИНИ / / Нови лекарства за МС се взимат само 5 дни, а ефектът им трае 5 години

НОВИНИ

Нови лекарства за МС се взимат само 5 дни, а ефектът им трае 5 години

Пред Кредо уеб - акад. Иван Миланов дава информация във връзка с провеждането на годишния конкрес на невролозите. 

Според него - терапията на множествената склероза се развива доста бурно и това е причината да й се отделя по-голямо внимание. Работи се много, непрекъснато влизат нови медикаменти поради факта, че заболяването засяга млади хора. В последната година например влязоха нови препарати, които позволяват пациентът да ги приема 5 дни, след което 5 г. да не пие лекарства.  Тези 5 дни са достатъчни, за да поддържат имунната система в рамките на 5 години.

На въпрос дали са възможни са индивидуални терапевтични решения при лечението акад. Миланов отговаря, че това е близкото бъдеще. Доста се говори напоследък по този въпрос, но за да се случи, ще е необходимо да има генетично изследване. Основният проблем е, че ние все още не знаем, като направим гететичния профил на пациента, кой точно медикамент ще бъде подходящ за него. Това е добър вариант, но няма да се случи в рамките на следващите 5 години. Но перспективата е тази.

На въпрос как множествената склероза се комбинира с евентуална бременност акад. Иван Миланов отговоря, че към момента разполагаме с 1-2 медикамента,  които пациентката с МС може да взема по време на бременност. Всички досегашни лекарства по време на бременност трябваше да се спират. По време на бременност болестта е в затишие и не е толкова важно да се приемат лекарства. Веднага след раждането обаче обикновено се наблюдава бум на заболязавенето и затова е много по-добре лечението изобщо да не се прекъсва. Вече се доказа, че има медикаменти, които не пречат на бременността. Като се има предвид, че това са млади жени, в детеродна възраст, това е много важно постижение.

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...