Начало / НОВИНИ / / Нова надежда за лечението на множествена склероза

НОВИНИ

Нова надежда за лечението на множествена склероза

Източник: Istockphoto


Всеки ден по 7 души в света чуват заболяват от множествена склероза и общо над 2,5 млн. страдат от тежката болест. Близо 75 на сто от жертвите на болестта спират да работят, а половината от тях имат нужда от бастун, проходилка или инвалидна количка - и това в рамките на 15 години след поставяне на диагнозата.
 
При множествената склероза имунната система разрушава миелина, от който се състои изолиращата обвивка на нервните влакна. Без миелин нервите по-лошо предават сигнала, което води до различни последици от леко изтръпване на крайниците до парализа и слепота. Болестта предизвиква затруднено ходене, депресия, нарушено зрение, сексуална дисфункция. С около 10 години намалява и продължителността на живота.

Сега обаче науката дава надежда на тези милиони пациенти – нов медикамент, който значително ще намали сериозните щети, които заболяването причинява. Скорошно проучване, представено в рамките на годишната среща на Американската академия по неврология във Вашингтон, съобщава за лекарство, което понижава увреждането на нервните клетки на пациентите. Това подобрява качеството и продължителността на техния живот.

 
Експерименталният още препарат е наречен анти-лигноцелулозин 1. Той е базиран на мутация в рисковия за развитието на болестта ген LINGO 1 и е разработка на учени от университета в Кеймбридж.
Изследователите обединили белите кръвни клетки на болните с антигени – белтъци, от които се състои миелина и на които имунната система реагира като на сигнал за унищожаване, след което го инжектирали в организма.
 
Опитът показал, че колкото по-голяма е била дозата, която е получавал пациента, толкова по-слабо имунната система е реагирала на миелина. Това блокира неговото разрушаване, поради което миелин се натрупва отново и облекчава симптомите на заболяването. Според учените лекарството ще позволи на болните да работят и да се обслужват сами без затруднения.
 
На следващия стадий на клиничните изследвания екипът от Кеймбридж трябва да докаже обаче, че методът наистина спира развитието на множествената склероза. Тогава той ще може да бъде използван и в борбата срещу други автоимунни и алергични заболявания.

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...