Начало / НОВИНИ / / Нов опит за защита от уволнение на 100 000 болни

НОВИНИ

Нов опит за защита от уволнение на 100 000 болни

Нов опит за защита от уволнение на 100 000 болни 1025 

Пациенти с множествена склероза (МС) и омбудсманът Константин Пенчев настояват здравният министър д-р Мирослав Ненков да внесе в тристранния съвет промените в наредба, осигуряващи закрила от уволнение на близо 100 000 болни българи.

Това съобщиха за "Труд" от Асоциацията на хората с МС. Битката им за поправките в Наредба №5, която не е променяна от времето на Тодор Живков, т.е. от далечната 1987 г., тече от 2010-а. Тогава за първи път 55 българи с МС настояха пред Бойко Борисов да увеличи списъка със заболяванията, при които работодателят няма право да уволнява или съкращава хора. И до момента това са: пациентите с онкологично, психиатрично, професионално заболяване, с диабет, туберкулоза или исхемична болест на сърцето.


През 2012 г. МЗ внесе предложение да се добавят още 9 нови класа тежки болести, сред които са СПИН, паркинсон, множествена склероза и др. Доста от тези болни и днес крият диагнозата си от работодателя от страх да не загубят хляба си.
В края на 2012 г. проектът стигна до Съвета за тристранно сътрудничество, но заради конфликта между Симеон Дянков, който бе негов председател, и работодателите поправките така и не се разгледаха. Пасува и следващият шеф на тристранката в кабинета "Орешарски" - Зинаида Златанова.


"Сега правим втори опит да накараме властта да промени наредбата. Ако не го стори, Асоциацията на хората с МС ще даде държавните институции на съд заради бездействието им от години!", заяви вчера Десислава Раянова, председател на организацията. Самата тя е с МС, но благодарение на модерна терапия работи пълноценно, и то в приемната на премиера. "Разчитаме на енергичността на служебния здравен министър, на активната дейност на тристранката и на правителството", каза още Раянова, която преди 2 г. осъди здравната каса за дискриминация. Причината - НЗОК плащаше лечението на пациентите с МС само ако са с до 65% инвалидност.


"Ще действаме изцяло в позитивна посока по разрешаване на проблема", обещаха  пред "Труд" от екипа на д-р Ненков.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...