Начало / НОВИНИ / / Невролози - Баклофеновата помпена терапия трябва да се въведе без повече отлагане

НОВИНИ

Невролози - Баклофеновата помпена терапия трябва да се въведе без повече отлагане

В близко време предстои внасянето в НЗОК на мотивирано предложение за включването на интратекалната баклофенова терапия в списъка на реимбурсираните интервенции при деца със средна и тежка форма на церебрална парализа и при възрастни с мултиплена склероза, след прекаран мозъчен инсулт и травми на гръбначния мозък. Това съобщи на пресконференция днес неврохирургът д-р Красимир Минкин от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в столицата.

Ние, специалистите по физикална и рехабилитационна медицина и колегите ни неврохирурзи сме категорични, че България не бива повече да изостава от световните тенденции, нито да понася огромна финансова тежест за лечение, което може да се извършва и у нас, подчерта доц. Иван Чавдаров, директор на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Св.София”. По неговите думи, ако се осъществява у нас, това лечение ще струва 4-5 пъти по-малко, отколкото в напредналите страни, където стойността му е между 15 и 25 хиляди евро за поставянето на помпа и около 1500 евро за пълненето с медикамент. У нас до момента по метода се лекуват едно дете и един възрастен.  

Интратекалната баклофенова терапия е позната от края на 80-те години на миналия век, в повечето страни от Централна и Източна Европа тя навлиза след 2000-та година, посочиха медиците днес. Методът постепенно се утвърждава в практиката със своите предимства, най-същественото от които е възможността за таргетирано прилагане на лекарството на лумбално ниво, чрез което се постига терапевтичен ефект – намаляване на спастицитета, при това с доза 100 пъти по-ниска отколкото при орален прием, каза д-р Красимир Минкин. В допълнение той поясни, че интратекалното подаване е насочено към гръбначно-мозъчната течност, като по този начин се заобикаля кръвно-мозъчната бариера. Фактът, че терапията е фокусирана точно в проблемната зона, я прави много щадяща, защото по този начин се избягва нежеланият ефект върху главния мозък. При пероралното лечение този ефект се изразява в замаяност, обърканост, сънливост, световъртежи, гадене или повръщане, обясни той.

За изминалите 30 години в света вече има натрупан достатъчно клиничен опит с тази терапия, посочи в презентацията си д-р Клемен Граблиевич от Клиничния център по физикална медицина и рехабилитация в Любляна (Словения). Тя не е сложна за прилагане, хирургичната интервенция за поставянето на помпата е краткотрайна и се понася леко от болните, преди да се пристъпи към това лечение се провежда баклофенов тест, който е категорично условие за оптимална селекция на пациентите, изтъкна специалистът.

В Словения това лечение е въведено от 2001 г. и е  изцяло реимбурсирано от здравната каса. Пациентите, които постъпват след интервеницята в рехабилитационния център в Любляна, са насочени от неврохирурга, поставил помпата, но има и случаи, в които болният търси консултация и помощ, след като е бил насочен от общопрактикуващия си лекар или от невролог в доболничната помощ, посочи д-р Граблиевич. Всички болни, лекувани по този метод, са включени в специален регистър, проследяването им е ясно регламентирано и наблюденията ни досега сочат, че ефектът е много добър, допълни още той. По неговите думи е важно да се знае, че за гражданите на всички страни в ЕС пълненето на помпата с медикамент, което се налага през 3 или 6 месеца, може да се извърши във всеки един европейски център, като стойността се реимбурсира от здравноосигурителните фондове в съответната страна.

Ние не възприемаме този метод като панацея, винаги информираме родителите за очаквания ефект и се стремим да ги предпазим от нагласата да очакват чудеса, поясни доц. Иван Чавдаров. По неговите думи лекарите винаги подчертават, че тази терапия не е приложима  при всички форми на ДЦП, което се отнася и за различните типове спастицитет, парези и парализи, характерни за други заболявания или увреди. Според доц. Чавдаров най-вероятно около една десета от децата със средни и тежки форми на ДЦП имат показания за такова лечение. При възрастните с МС, травмени увреди и последици от мозъчен инсулт преценката е индивидуална.

У нас има потенциал подходящите болни да получат това лечение и да бъдат пълноценно проследявани, казаха още специалистите. Като обобщение те посочиха, че ще поискат от здравната каса като начало да поеме реимбурсацията за 10 деца и между 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...