Начало / Да разберем МС / / Нервната система

Да разберем МС

Нервната система

Човешката нервна система е сложна комуникационна мрежа, състояща се от две взаимносвързани системи:

Централна нервна система (ЦНС)

ЦНС се състои от централния мозък и гръбначния мозък. Това е командния център, който обработва цялата пристигаща сетивна информация, като тази от очите или ушите, но и контролира всички команди, предадени на мускулите. Комуникацията се осъществява чрез нервни импулси, така наречените електрически сигнали, които се предават по нервните пътища. Мозъкът изпълнява и сложни функции, като учене, памет, чувства и абстрактно мислене.

Периферна нервна система (ПНС)

Периферната нервна система (ПНС) се състои от сетивни и моторни нерви: сетивните нерви предават приетата чрез гледане, слушане, вкусване, чувстване и докосване информация до ЦНС. Двигателните нерви пренасят командни сигнали от ЦНС до мускулите.  

Рефлексната дъга

Един лесен начин за изследване на функцията на нервната система е да се проверите рефлексната дъга в гръбначния мозък. Това може да определи дали пациента има смущение на нервната система. Рефлексните реакции са тези, които не изискват каквато и да е съзнателна мисъл или волева реакция. Един познат рефлекс, например, е докосването на нещо горещо:  

  • Сензорните нерви в кожата разпознават възможна опасност.
  • Нервен импулс преминава от кожата към гръбначния мозък, където се предава от сензора към двигателната система.
  •  Двигателните нерви предават импулси на мускулите; това кара мускулите на ръката да преместят ръката от източника на топлина.
     

Диагностика и лечение

България

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ СОФИЯ - УМБАЛ ,,Царица Йоанна” София 1504, ул.,,Бяло море” № 8...