Начало / НОВИНИ / / НЗОК ще плаща 100% поетите лекарства не на аптеките, а на производителя

НОВИНИ

НЗОК ще плаща 100% поетите лекарства не на аптеките, а на производителя

Джипитата, които лекуват пациенти в отдалечени райони на България, ще получат правото да продават на болните медикаменти. Независимо дали препаратите са по лекарско предписание или не.

Това предвиждат промени в закони, които парламентарната комисия по здравеопазване ще започне да разглежда, съобщи за „Труд" председателят й ген. Стоян Тонев. Идеята е готвените реформи в лекарствената политика да влязат в сила от април.

В момента в много родопски села или райони в северозападна и североизточна България няма аптеки на десетки километри, затова пациентите се оправят кой както може - или някой отива до града и изпълнява рецептите на още десетина болни, или всеки един търси роднини и комшии за помощ. „От много години в Швейцария има практика фамилните лекари да продават лекарства", посочи ген. Тонев. А от НЗОК напомниха, че в Германия така е още от 80-те години на миналия век.

 

 „С нов текст в Закона за здравното осигуряване обмисляме да върнем модела, действал до 2008 г., според който здравната каса плащаше 100% покритите лекарства не на аптеките, както е в момента, а на производителите или на дистрибуторите им", съобщи още за „Труд" ген. Тонев. Той обясни, че идеята е, прескачайки надценките, НЗОК да реализира най-малко 7-12% икономии от годишната сума за лекарства, а в най-добрия случай - цели 25%. Тази година здравната каса ще даде близо 720 млн. лева за медикаменти за домашно лечение и за онколекарства. Тоест, ако промяната стане факт, ще тя ще плати между 50,5 млн. лв. и 180 млн. лв. по-малко за напълно безплатните медикаменти. Става дума за 217 препарата от всичките над 2000, които са в позитивната листа.

Около половин милион българи получават чрез протоколи напълно покрити медикаменти, които са предимно за лечение на рак, кръвни заболявания, редки болести, диабет, множествена склероза и др. „Пациентите пак ще взимат лекарствата си от аптеките, а ако те откажат да отпуснат скъпоструващата терапия, тъй като НЗОК няма да им плаща за нея, може да им бъде отказан договор с касата", каза още ген. Тонев.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...