Начало / НОВИНИ / / НЗОК ще пита пациентите дали наистина са лежали в клиника

НОВИНИ

НЗОК ще пита пациентите дали наистина са лежали в клиника

Ново звено ще разследва злоупотреби и лошо отношение в лечебните заведения
 
Националната здравноосигурителна каса ще създаде звено, което ще разследва дали болниците у нас извършват злоупотреби и дали е имало лошо отношение към пациентите. Това се разбра от думите на министъра на здравеопазването Петър Москов пред журналисти. Той уточни, че решението за това е взето на вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като причината е известно увеличаване на разходите за болнична помощ в началото на 2016 г.

Министър Москов обясни, че новото звено ще е нещо като колцентър, който на случаен принцип активно ще търси контакт с пациентите, преминали през различните лечебни заведения. "Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение, как се чувстват вследствие на това лечение. Това е активен контрол от страна на касата, който всяка една голяма институция - било застрахователна, било банкова, било някаква друга - прави. Касата е институция, която управлява над 3 млрд. лв. и това е нещо, което беше крайно време да прави", заяви той.

Министърът отбеляза, че пациентите сами ще могат да подават сигнали в т.нар. колцентър на специален номер. След получаването на сведение за злоупотреби пък НЗОК ще проверява въпросната болница. По думите на Москов надзорът е взел решение още другата седмица да има валидиран план за създаване на звеното. Работата на специалистите в него ще се финансира с бюджета на НЗОК.

5 болници ще получат допълнително пари за надлимитна дейност, отчетена през м.г., съобщи пък зам.-министърът и член на надзора на НЗОК Бойко Пенков. Парите били само за оказване на спешна помощ и това е доказано и след проверки на касата. Решението е в противоречие с твърденията и на министър Москов и на самата каса, че разплащането на отчетена над спуснатия лимит дейност няма да стане и е незаконно. Предстои да се коригират и бюджетите на 52 болници за т.г.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...