Начало / НОВИНИ / / Медицински пробив за пациентите с МС

НОВИНИ

Медицински пробив за пациентите с МС

Изследователи са открили лечение, което може да намали инвалидизиращата автоимунна реакция, която се проявява при хора, страдащи от множествена склероза (MС).

Когато пациентите са с диагноза МС, имунната система атакува протеина миелин, което изолира гръбначния мозък, централния мозък и зрителния нерв. В резултат на това при пациентите с МС се появят симптоми като изтръпване на крайниците, парализа и понякога слепота.

По време на първата фаза на клиничното изпитване на ново лечение на пациенти с МС, изследователите саустановили, че са в състояние да ограничат тези атаки с 50 до 75 %, при запазване на функционалността на останалата част от имунната система.

Сегашните лечения на MС се стремят да намалят автоимунна реакция на организма към миелина, но това често води до намаляване на ефективността на цялата имунна система. “ Повечето терапии за автоимунни заболявания използват имуносупресори – казва съавторът на проучването Стивън Милър, професор по микробиология-имунология в Северозападния университет Feinberg. "Хората могат да станат силно податливи на инфекции." Милър и колегите му искат по-целенасочено "толерантно" лечение, което ще остави по-голяма част от имунната система непокътната, докато нокаутира само автоимунния отговор на миелина.

Идеята е да се насочат автореактивни Т-клетки, насочени срещу миелин, което би намалило прогресията на заболяването, но пък няма да прави пациента податлив на по-високи нива на инфекция. В изследването, публикувано в списание «Транслираща медицина», малка група от пациенти с МС са лекувани интравенозно с инфузия на собствените им бели кръвни клетки, които са били проектирани да носят милиарди миелиновите антигени. Изследователите се надяват, че по този начин ще научат тялото да спре да атакува миелина.

За Miller и неговият екип предстои да се определя дали лечението, което се основава на 30 години предишни изследвания, ще бъде безопасно при прилагане при пациентите.

"Безопасно е да се влеят най-много 3 млрд. автоложни клетки, които сме събрали , обработили и върнали обратно в същия пациент и не се задействат обостряния," твърди Милър. "Повечето пациенти не показаха никакви признаци на влошаване на тяхното състояние по време на шестмесечно проследяване." Способността на имунната система да се бори с други заболявания след процедурата е останала непокътната.

Въпреки че учените предупреждават, че проучването е твърде малко, за да се направят някакви съществени заключения, те са оптимисти за резултатите от по-големи проучвания и способността на това лечение, за да се спре развитието на MС - особено при наскоро диагностицирани пациенти. "Идеята е, че ако ние сме в състояние да се намесим достатъчно рано в процеса на заболяването, можем да спрем автоимунното унищожение и (пациента) и ще има малък или никакъв клиничен дефицит в резултат на по-ранни атаки, преди да бъдат диагностицирани," твърди проф. Милър.

Изследователите се надяват да получат финансиране, за да започне втората фаза на опити скоро.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...