Начало / НОВИНИ / / Класация поставя България на 46-то място от 55 по ефективност на здравеопазването

НОВИНИ

Класация поставя България на 46-то място от 55 по ефективност на здравеопазването

Кои са най-неефективните здравни системи в света?

България е в дъното - 46-а от 55 държави,

Здравната ни система остава една от най-неефективните в света, става ясно от индекс на Bloomberg за здравеопазването. 

От 55-те държави, които участват в класацията, България е на 46-о място заедно с Либия. Страната ни е паднала с 3 места в сравнение с 2009 г. 

Според данните, у нас се отделят 662 долара на глава от населението за здравеопазване, а средната продължителност на живота е над 75,41 години.

Начело са Хонконг и Сингапур.Третото място е за Испания, която е осъществила значителен прогрес за 5 години. 

В топ 10 са още Япония, Италия, Израел, Чили, Обединените арабски емирства и Австралия. В самото дъно на класацията са Беларус, Сърбия, САЩ, Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия.

Класацията е за 2014 г. и оценява продължителността на живота, разходите за здравеопазване на глава от населението и разходите като дял от брутния вътрешен продукт. Съгласно методологията за определянето на индекса 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% тежест има разходът за здравеопазване като дял от БВП, а 10% тежест – сумата, която се отделя на глава от население.

За съставянето на класацията са използвани данни на Световната здравна организация, Световната банка и др. Взети са предвид дейности по превенция, терапевтични медицински услуги, семейно планиране, здравословно хранене, спешна медицинска помощ.

Пояснява се, че размерът на отделяните средства за здравеопазване не са решаващи за неговата ефективност.

Класически пример са САЩ. Там се отделят по 9400 долара на глава от населението и 17,14% от БВП, но ефективността на здравеопазването е една от най-ниските сред изследваните държави. САЩ са по-неефективни дори и от България, където се отделят 662 долара на човек и 8,44% от БВП отива за здравеопазване. Само Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия се представят по-зле от САЩ. Америка е в дъното на класацията от самото създаване на индекса. "

Американската система изглежда по-фрагментирана, зле организирана и с лоша координация, за да бъде ефективна", казва Пол Гинсбърг, професор в университета на Южна Калифорния и директор на Център за здравна политика при института "Брукингс" във Вашингтон. 

Куба и Чехия имат продължителност на живота близка до тази в САЩ - съответно 79,4 и 78,3 години, но двете държави имат по-малки разходи на глава от населението - съответно 817 и 1379 долара. От друга страна и Швейцария, и Норвегия дават повече пари от САЩ - съответно 9674 долара и 9522 долара на глава от населението за здраве, но имат много по-голяма продължителност на живота - 82,3 години.

Голямото увеличение на средствата за здравеопазване също не е от решаващо значение за челните места в класацията. В Швеция средната продължителност на живота е 82 години, на човек се отделят 6800 долара за здравеопазване и 12% от БВП отиват за здраве. Разходите за здравеопазване от 2009 до 2014 г. обаче са се увеличили с над 50%, поради което тя е слязла с 13 позиции до 27-о място. С други думи, ефективността на здравеопазването в страната е отчетено като по-ниско.

Разходите за здравеопазване в Саудитска Арабия са скочили с 80%, а тя е паднала с 10 места в класацията – от 18-о на 30-о. 

Сред държавите, постигнали най-голям напредък от 2009 до 2014 г. са Аржентина и Иран (качили се с 22 места в класацията). Най-голям спад в нивото на здравеопазването има в Либия (с 34 места по-надолу в класацията), Еквадор (с 27 места по-надолу в класацията) и Саудитска Арабия (с 21 места по-ниско в класацията в сравнение с 2009 г.).

Гърция е интересен случай. Страната също има забележителен прогрес въпреки тежката икономическа криза, в която се намира. Гърция се е придвижила с девет места нагоре до 13-ата позиция. Продължителността на живота там се е увеличила с една година, а разходите на глава от населението са паднали с около 40 на сто до 1743 долара от 2879 долара по-рано. 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...