Начало / НОВИНИ / / Канабисът повлиява симптомите при МС

НОВИНИ

Канабисът повлиява симптомите при МС

в публикация на сайта БЛИЦ има публикувано становище на акад. Иван Миланов по темата-

 

Становище на акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н., национален консултант по нервни болести:

Конопът се използва за лечение от 5000 години

“Уважаеми доц. Хинков, използването на канабиса за медицински цели има 5000-годишна история... Интересът към марихуаната нараства с бързи темпове през последните две десетилетия. Приложението й при различни заболявания е основно в рубриката “алтернативно симптоматично лечение”. Създават се редица национални и международни организации, асоциации и сайтове, свързани с прилагането на канабиса с лечебна цел... При пациенти с множествена склероза (МС) медицинският канабис се използва основно за симптоматично лечение на мускулната спастичност и при дисфункция на пикочния мехур. Освен това може да се повлияват благоприятно сънят и невропатната болка. Във Великобритания е проведено клинично проучване в 33 центъра с участието на 657 болни с МС в продължение на една година. Отчетено е подобрение на спастичността и на общата активност на болните. Обсъдена е възможността за евентуален невропротективен ефект на лечебния канабис.

Друго проучване обхваща 573 болни с МС, разпределени в 52 болници в 5 държави: Великобритания, Испания, Италия, Чехия и Полша. При 74% от участниците в проучването е отчетена редукция на спастичността и мускулните спазми, както и подобрение в качеството на съня. От 7.12.2012 г. с решение на Върховния административен съд в Германия е позволено на болни с МС да отглеждат канабис в домашни условия след подаване на молба и получаване на съответното разрешение от Федералния институт за лекарства и медицински продукти. В Чехия от 2010 г. марихуаната е отделена от останалите наркотични вещества и отглеждането на по-малко от 5 растения и/или притежаването до 15 грама не е криминално престъпление, а административна простъпка. Във Великобритания, в Италия, в Израел, в САЩ, в Канада и други държави се провеждат усилени проучвания, вследствие на което се появяват научни доказателства, подсказващи, че канабиноидите имат още по-голяма роля в лечението на множествена склероза, притежавайки противовъзпалителен и невропротективен ефект, както и да подпомогнат ремиелизацията. Д-р Иа Кузела от Тел Авив установи благоприятно влияние на канабиса върху имунната система. Съобщават се и други подобни данни.

Пушенето и оралното приемане на канабиса за медицински цели е неприемливо поради нестандартизирания състав на продукта. От друга страна, пушенето на канабис е свързано с психогенеза и повишен риск от рак на белите дробове. Откриването на двата главни компонента на канабиса тетрахидроканабинол и канабидол позволи създаването на медикамента “Sativex”, който ги съдържа. Разрешен е за употреба в 23 страни в света, като последно присъединена към тях е Швейцария. Медикаментът се използва при болни с МС за повлияване на мускулната спастичноскт и дисфункцията на пикочния мехур”.

 

ПОЯСНЯВАМЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОПИТЪТ ЗА ВНОС НА ПОСОЧЕНИЯ МЕДИКАЕНТ Е ЗАБРАНЕН. НА МИТНИЦАТА, НА ГРАНИЦАТА И НА ЛЕТИЩЕТО. АКО ГО ОТКРИЯТ ЩЕ ВИ ГО КОНФИСКУВАТ.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...