Начало / НОВИНИ / / Канабисът лекува 45 болести

НОВИНИ

Канабисът лекува 45 болести

Проф. Лумир Хануш: Канабисът лекува 45 болести

Автор: Мариана Тодорова
 

Тревата не действа при всички пациенти и диагнози, предупреждава изследователят

Проф. Лумир Хануш: Канабисът лекува 45 болести

Проф. Лумир Хануш е химик по образование. Живее и работи в Чехия, но преподава и в родината си Израел. 40 години от живота си е посветил на научни изследвания върху канабиса и е категоричен, че тревата има лечебни свойства. Открил е над 15 хиляди съставки в нея и смята, че при определени пациенти в определени дози конопът има много добър ефект, без традиционните странични ефекти на създадените чрез химически синтез медикаменти. Заради постиженията си той е получил титлата „Доктор хонорис кауза" на няколко университета и често е канен като консултант от редица правителства при промяна в законодателството по посока разрешаване на употребата на тревата за медицински цели. В средата на септември той бе у нас и даде интервю само за „Всеки ден".

Проф. Хануш, от години изследвате действието на съдържащите се в конопа съставки върху човешкия организъм. До какви изводи стигнахте? Какво е медицинското приложение на тревата?

Първо трябва да уточня, че за медицински цели конопът се използва легално в много малко държави по света. Там той се прилага само палиативно, или иначе казано, за облекчаване на симптомите при редица тежки заболявания, а не като част от основната медикаментозна терапия. Въпреки това обаче конопът осигурява едно спокойствие както за онкологично болни пациенти например, така и за техните роднини и приятели. Предписва се в терминална фаза на заболяването, т.е. малко преди пациентът да умре. Факт е, че тревата за пушене, ядене или под формата на различни екстракти днес се търси навсякъде по света, за да облекчи страданията на пациентите не само с рак, но и със СПИН, множествена склероза, болест на Паркинсон, синдром на Турет, болест на Крон и редица други диагнози. В Израел например над 14 000 души ползват конопа, за да облекчат състоянието си, а след четири години цифрата се очаква да се утрои. Но едва през последните години съвременната медицина се зае с клинични изпитания на положителните и отрицателните ефекти от употребата на конопа като съпътстваща терапия при редица заболявания.

Конопът по-добър ли е от познатите ни вече болкоуспокояващи медикаменти? Бихте ли направили паралел с някакво добре познато и масово използвано лекарство?

Големият плюс на конопа, или канабиса, както още го наричаме, е, че се справя идеално с всички видове болка. При пациент в добро ментално здраве - такъв, който няма психични заболявания, тревата няма никакви странични ефекти. Добре знаете, че много от препаратите в онкологията, създадени чрез химически синтез, дават редица нежелани реакции. Ето защо раково болните хора предпочитат хранителните добавки и билковите отвари пред хапчетата и инжекциите.

В България мнозина раково болни се лекуват с конопено олио и твърдят, че успяват да преборят рака дори в терминален стадий. Възможно ли е това?

Изводите, които ние като учени сме направили след редица изследвания, са, че канабисът повлиява симптомите при раково болните хора. Олиото само по себе си не би могло да излекува никого, но може да помогне на човек да премине през това заболяване малко по-леко. Или иначе казано, оздравяването не е възможно без известното и прилагано във всички болници по света лечение - хирургична намеса, химиотерапия и лъчетерапия. Тревата обаче свежда до минимум гаденето, намалява болката, засилва апетита и т.н. 

Винаги казвам, че конопът не действа всеки път, не действа при всички пациенти, не действа при всяка диагноза или фаза на болестта. Канабисът бива различни видове, всеки от който има различен състав. От пропорцията на химикалите в конкретния тип трева зависи и нейното приложение. Все още изучаваме това уникално растение, защото то крие много тайни.

Не е за подценяване и фактът, че хората също са различни - те имат определено ДНК и при всеки дозата трябва да е различна, за да подейства, без това да доведе до странични ефекти. Или иначе казано, всеки отделен пациент има специфични нужди и това прави процеса по изучаването на конопа нелек за учените в лабораториите и лекарите в болниците.

Забележителното в случая е, че всяка седмица в специализирани медицински издания се появяват между 50 и 100 статии на тази тема. Можете да си представите колко научни екипи в различни точки на света работят върху съставките на конопа и тяхното приложение в медицината.

При кои други заболявания бихте препоръчали използването на конопа освен като съпътстващо лечение при рак?

Ще ви дам пример с Израел, където канабисът се използва легално. Той се предписва както при пациенти в различна фаза на дадено раково заболяване, така и при редица неврологични заболявания, при посттравматичен стрес, кожни проблеми, безсъние, диабет и т.н. Ефектът му е доказан при 45 заболявания. 

Проучвания в моята родина показват, че при 90% от пациентите съпътстващото лечение с коноп дава отлични резултати. За съжаление около 10% от хората са споделили, че са преустановили използването му, тъй като не се чувстват добре. Проблемът е, че те често прекаляват с дозите и това води до неприятни странични ефекти - прилошава им, повръща им се, вие им се свят и т.н.

Системата в Израел е такава, че лекарят изписва тревата за един месец, а пациентът трябва да я използва в предписаните дози. Не всички обаче се съобразяват с това и използват хранителната добавка в рамките на седмица-две. Предозирането не застрашава живота им, но им създава неприятни усещания. Ето защо и лекарите трябва да обучават пациентите си как да приемат предписаната им трева, за да не се надрусат - ефектът, които наблюдаваме при хора, които пушат за удоволствие.

В кои други държави използването на трева за медицински цели е легализирано?

Медицинският канабис е разрешен в Канада, в няколко американски щата, в Чехия, в Холандия, във Великобритания, в Германия и т.н. Например в Чехия законодателството бе променено преди две-три години. Аз бях консултант на правителството по тези въпроси. Проблемът там е, че все още това лечение е твърде скъпо, тъй като се внася висококачествена трева от Холандия. Официално купуването на медицински канабис за един месец ще ти коства цялата пенсия. И естествено пациентите предпочитат да се снабдят с нея на черно, където цените са значително по-ниски. Дилърите обаче им пробутват некачествени продукти и те често получават нежелани ефекти и се отказват от лечението. И тук искам само да вметна, че в Израел месечната доза коства 10% от пенсията. Затова там няма черен пазар. Но пък, както казах, пациентите са склонни да предозират тревата.

Как в тези държави, които изброихте, са регулирали процеса по изписването на канабиса, за да се изроди този процес?

Ситуацията е същата като със стандартните медикаменти. Няма значение дали става дума за даването на разрешение за употреба на едно лекарство или на канабис. И с медикаментите може да се злоупотреби, нали така?! Имаме лекарства, които са далеч по-силни и далеч по-опасни, нали така?! Защо тогава позволяваме на пациентите да се лекуват с тях?!

Пак ще трябва дам пример с Израел. И там има злоупотреби въпреки добрата нормативна рамка - например пациенти продължават да получават канабис дори след като техният близък е починал от рак, за да го препродават. За съжаление т.нар. израждане не може да се избегне на 100%, но може да се сведе до минимум, до редки случаи.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...