Начало / НОВИНИ / / Какаото може да повлияе на умората при МС

НОВИНИ

Какаото може да повлияе на умората при МС

Какаото подобрява умората при MС - показват резултатите от проучване, проведено от изследователи в университета Оксфорд Брукс. Те предполагат, че ежедневна чаша какао, направена от тъмен шоколад може да подобри MС умората. 

Какао напитката, направени от тъмен шоколад, съдържа високи нива на група от химикали, наречен флавоноиди, които потенциално биха могли да намалят умората чрез редица различни биологични процеси.  Едно питие на какао с висок флавоноид подобрява умората. Изследователите са искали да разберат какво ще се случи, когато се пие чаша какао всеки ден за шест седмици. Проучени са четиридесет пациенти, диагностицирани през последните 10 години с пристъпно ремитентна МС и умерена до тежка умора.  Всеки от тях пие чаша какао сутрин - първото нещо за сутринта за шест седмици. Едната половина от тях пият какао с високо съдържание на флавоноиди, а другата половина пиели какао с ниско съдържание на флавоноиди.  Участниците оценявали нивото на умората три пъти всеки ден.

Резултатите след шест седмици са отчели известно подобрение в нивата на умора при 11 пациента с МС, които пиели какао с висок флавоноид и при 8 от тези, които са пиели какао с ниско ниво на флавоноид.  Тези, които са пиели какао с висок флавоноид са били в състояние да ходят малко повече при 6 минутен тест за ходене.  Отчетено е също известно подобрение на болката и дискомфорта - компоненти на анкетата за качеството на живот. Резултатите показват, че какаото с висок флавоноид може да доведе до известно подобрение в нивата на умора. Умората е един от най-честите симптоми в MС и може да има голямо влияние върху ежедневието на пациентите. 

Диагностика и лечение

България

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ СОФИЯ - УМБАЛ ,,Царица Йоанна” София 1504, ул.,,Бяло море” № 8...