Начало / НОВИНИ / / Кафето предпазва мозъка от множествена склероза

НОВИНИ

Кафето предпазва мозъка от множествена склероза

Кофеинът от чист вид защитавал мозъка от автоимунен енцефаломиелит

 

Американски учени твърдят, че кофеинът в чист вид защитава мозъка от автоимунен енцефаломиелит – общоприет биологичен модел на множествена склероза при хората, предаде Би Би Си.

Въпреки че патогенезата на множествената склероза все още не е достатъчно изучена, за един от пътищата на развитие на болестта се смята свързването на аденозина с рецепторите на повърхността на клетките на централната нервна система, пояснява сайтът "Здраве" (Zdrave.bg).

Кофеинътпритежава способността да се свързва със същите рецептори, а освен това да прониква в мозъка през хематоенцефалитната бариера. В резултат на това рецепторите се оказват заети и аденозинът не може да включи реакциите, завършващи с проникването на клетките на имунната система в мозъка и развитието на автоимунно заболяване.

Учените не препоръчват самостоятелната профилактика, тъй като страничните ефекти на големите дози кофеин все още не са изучени, въпреки че можем много лесно да си представим последствията от изпитите за един ден 8-10 чаши кафе.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...