Начало / НОВИНИ / / Грип, ваксина и МС

НОВИНИ

Грип, ваксина и МС

Инжекционната противогрипна ваксина, която е "инактивирана" ваксина се препоръчва за всички над 6-месечна възраст. Тя е проучена обстойно при хората с MS и се смята за напълно безопасна. Инжекционната противогрипна ваксина може да се приема от хора, които са на лечение с интерферон, глатирамер ацетат, митоксантрон, натализумаб, финголимод, Терифлуномид, или диметил фумарат. Има опасения, че ваксината може да не е толкова ефективна при хора, приемащи натализумаб или финголимод.
 

Едно скорошно проучване потвърждава ефективността на ваксината при хора, приемащи Терифлуномид. Не е извършено проучване до този момент с диметил фумарат, но се смята че няма нищо в неговия механизъм на действие, което ще попречи на ефикасността на ваксината.
Хора с МС, които изпитват затруднения, които засягат способността им да извършват дейности в ежедневния живот трябва да отложат ваксинация до 4-6 седмици след появата на пристъп.
FluMist ® е ваксина срещу грип от жив вирус (понякога се нарича LAIV за "жива ваксина"), която се доставя чрез назален спрей. Тази жива вирусна ваксина не се препоръчва за хора с МС. Живите ваксини са тези, чиито биологични активност е намалена, така че способността им да предизвикват заболяване е отслабена, но не са напълно инактивирани.
Внимание - грипният вирус (като всеки друг вирус) може да ускори изостряне на заболяването МС, и хората с намалена подвижност е по-вероятно да развият усложнения от грип, включително и пневмония.
 

заб. Препоръките са от сайта на американската неправителствена организация - www.nationalmssociety.org.
 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...