Начало / НОВИНИ / / Евродепутат пита НСТС за наредбата за закрила от уволнение на хронично болни

НОВИНИ

Евродепутат пита НСТС за наредбата за закрила от уволнение на хронично болни

Подкрепата си за приемане на промени в Наредба 5 на МЗ изрази Филиз Хюсменова - депутат от Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент. Тези дни тя е изпратила писмо до Зинаида Златанова - председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), зам. министър-председател и министър на правосъдието, както и до здравната министърка д-р Таня Андреева. Хюсменова изразява надеждата си, че възможно най-скоро на свое заседание НСТС ще разгледа проекта за промени в Наредба 5 от февруари 1987 г. В сегашния си вид наредбата предоставя особена защита при уволнение на работници или служители, боледуващи от исхемична болест на сърцето, активна форма на туберкулоза, онкологично, психично или професионално заболяване и диабет. Проектът добавя още няколко класа заболявания, сред които е и множествената склероза. Хюсменова припомня, че преди повече от 3 години именно пациенти с МС инициираха подписка с предложения за промени във въпросния документ. "Изразявам своята подкрепа и надежда, че ще проявите необходимата инициатива този нормативен акт да бъде разгледан на заседание на Тристранния съвет към МС, както и на заседание на правителството, за да се окаже необходимото съдействие в защита на трудовите права на пациентите със социално значими заболявания, срещу проявите на дискриминационен подход към тях и напълно в духа на европейските ценности и изисквания", пише евродепутатката.

Припомняме, че едва в края на м.г. МЗ предложи да бъде увеличен списъкът на защитените от уволнения работници с хронични заболявания, сред които и МС. Но проектът спря в Тристранния съвет, който повече от 6 месеца не бе свикван от тогавашния му председател Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите в кабинета Борисов. В същото време немалко работодатели търсят експертен съвет в МТСП и ГИТ по такива казуси заради отправени към тях съдебни искове от съкратени работници с хронични заболявания.
Ангажираността на Хюсменова със социалната защита на българските пациенти с МС не е нова. В края на 2009 г. тя отправи писмено питане към тогавашния еврокомисар по здравеопазването Андрула Василиу как се защитават трудовите права на пациентите с тежки диагнози; хармонизирани ли са нормативните документи за трудово-правна защита при заболявания; контролира ли ЕК как се защитават трудовите права на болните от МС в ЕС и конкретно защитени ли са от уволнение?
В ЕС е приет през 2007 г. Европейски кодекс на добрите практики, изработен от МС-платформа, и повечето европейски правителства са го припознали и прилагат политиките, заложени в него. Но не и България. В Европарламента няколко пъти е разглеждан проблемът с интегрирането на хората с МС в обществото. В България и това е пренебрегнато. Страната ни е на последно - 33-то, място в Европа по осигуряване на заетост на хора с МС.
Само преди няколко месеца Европарламентът излезе с нарочна писмена декларация във връзка със спазването на трудовите и социални права на европейците с МС. В нея се призовават Еврокомисията и Съветът на Европа да насърчават равноправния достъп до лечение на хората с хронични заболявания, в частност с МС, и препоръчват да бъдат разработени политики на гъвкава заетост във всяка от страните членки. Декларацията препоръчва държавите членки да насърчават и равноправен достъп до качествени грижи, например  "професионална медицинска сестра в областта на МС", за разработване, стандартизиране и поставяне на целеви показатели в обучението на специализирания помощен медицински персонал.
В декларацията е изказана и подкрепа на европейския регистър за МС и се призововат държавите членки да събират информация на национално равнище.
Един регистър би улеснил работата на специалистите, категорични са българските лекари. Според тях той трябва да съдържа ясна и прецизна информация за вида и фазата на заболяването, за проведените изследвания, лечения, за болните, включени в клинични проучвания с нови лекарства. Пациентите пък смятат, че към тази информация може да бъде добавена и такава за проведена рехабилитация, за това дали работи или не даден пациент.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...