Начало / НОВИНИ / / Електронният болничен лист стартира на 1 януари 2015 г.

НОВИНИ

Електронният болничен лист стартира на 1 януари 2015 г.

Новата услуга предвижда личният или болничният лекар да изпраща по интернет данните на пациента

Сроковете за изплащане на болничните обезщетения се очаква да бъдат скъсени три пъти и да достигнат до пет работни дни след осъществяването на двата етапа от преминаването към електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност. Това каза днес управителят на НОИ Бисер Петков, който представи на пресконференция в института двата етапа от въвеждането на електронния обмен на данни.

Вече е създадена необходимата готовност за осъществяването на първия етап, с който от 1 януари 2015 г. лекарите ще представят по електронен път данните от издадените от тях болничните листове в НОИ, посочи Петков. Електронното издаване ще се извършва с предварително получени от НОИ уникални номера на болничните листове, като от 1 декември тази година те ще се получават от лечебните заведения, за което не се изисква пререгистрация, ако вече са регистрирани в НОИ. Самото подаване на данните в регистъра ще се осъществява чрез електронни услуги на НОИ. За да имат право на достъп до тях, лекарите и лечебните заведения ще могат да регистрират сертификатите си за квалифицирани електронни подписи от 1 декември 2014-а. Отпечатаните на хартия болнични листове ще се представят от осигурените на техните работодатели за оправдаване на отсъствията и оформяне на съответния отпуск. До 30 юни 2015 г. е предвиден гратисен период за лекарите и лечебните заведения, които нямат техническа готовност за прилагането на електронно издаване на болнични.

С втория етап, който се очаква да приключи до края на 2015 година, се предвижда да отпадне и необходимостта работодателите да посещават НОИ за представяне на документи. Те също ще могат да подават данните по електронен път до НОИ. Със завършването на този етап се очаква да бъдат и скъсени сроковете за изплащане на обезщетението, които в момента са 15 дни, на до пет работни дни.

По думите на управителя на НОИ предимствата на новата система са, че ще се елиминират до голяма степен посещенията на място в териториалните поделения  на НОИ, на мястото на кочаните с болничните листове ще дойде електронният регистър, ще бъдат съкратени и сроковете за изплащане на болничните.

Средногодишно в НОИ се представят документи от 120 000 осигурители и самоосигуряващи се, повече от 2 милиона болнични листове, които са издадени за около 1 милион осигурени, посочи Петков.

Той допълни, че 7500 лечебни заведения издават болнични листове. В пиковите дни на месеца в териториалното поделение на НОИ за София-град се приемат около 16 000 болнични листове, а капацитетът е около 4000 броя листове дневно, каза Петков.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...