Начало / НОВИНИ / / Експерт: Вафлите и кроасаните са пълни с вредни трансмазнини

НОВИНИ

Експерт: Вафлите и кроасаните са пълни с вредни трансмазнини

В кроасаните се съдържат около 5 грама трансмазнини. Това води до съществено натрупване, а те остават в организма и не се разграждат, а това може да доведе до здравословни проблеми. Това каза в студиото на Нова телевизия проф. Донка Байкова.

"Трябва да се влагат естествени съставки в сладкарските изделия, както се прави в повечето европейски страни. Свинската мас например е по-здравословна за нас, защото е разградима, докато тези мазнини не се разграждат", смята проф. Байкова. Според проф. Байкова, един и същ продукт, независимо дали става дума за вафла или кроасан, произвеждан в друга европейска страна е без трансмазнини, но у нас те се влагат, защото стандартът ни е доста под този на средния европеец

Цената на вафлите, които се правят без трансмазнини е с около 20% по-висока, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Проблемът обаче е в това, че влагането на безопасни за здравето ни съставки, намаляват трайността на продукта и ако той не се купи, загубата остава за търговеца и производителя.Според производители, в една обикновена вафла от 20 грама няма трансмазнини, докато в такава с покритие от шоколад има около 0.6 грама от тези опасни съставки. От бранша уточниха, че в България няма изискване да се изписва съдържанието на трансмазнини на етикета.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...