Начало / НОВИНИ / / Две трети от болните с множествена склероза не се лекуват

НОВИНИ

Две трети от болните с множествена склероза не се лекуват

Две трети от страдащите от множествена склероза /МС/ у нас не се лекуват ефективно. Това обяви проф. Ивайло Търнев от клиниката по неврология в Александровска болница. Специалистът изнесе доклад в Албена по време на XII-ата национална среща с медиите по програма "Мост към бъдещето". Според него засегнатите от МС у нас са около 5000, а годишно такава диагноза се поставя на 80 души.

България няма официален регистър на страдащите от МС. Едва през март т.г. - 2 години и половина след одобрението му в ЕС, у нас е започнал да се прилага перорален медикамент за лечение на хроничното автоимунно заболяване на централната нервна система. "Досега те се лекуваха с инжекции. Месечният курс с хапчетата Fingolimod струва 3000 лв. Здравната каса покрива цялата сума, но едни имат достъп до препарата, други-не", обясни Станислава Димова, член на УС на Асоциацията на хората с МС. Според проф. Търнев модерната терапия у нас се прилага на не повече от 1500 болни.
МС засяга предимно хора в активна възраст - между 20 и 40 г. и води до различни степени на инвалидност, разказа Димова. Самата тя е на крака, въпреки че от 17 г. води битка с болестта, а отскоро - и с държавната машина. Целта й е да ликвидира законовата възможност работодатели да уволняват болни от МС служители
 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...