Начало / НОВИНИ / / Дискриминационни практики в лечението на болни българи

НОВИНИ

Дискриминационни практики в лечението на болни българи

За дискриминационни практики в лечението на българи с муковисцидоза, множествена склероза и с алцхаймер съобщи съдия Лозан Панов от Върховния административен съд по време на кръглата маса „Правата на пациента“, която се проведе днес в парламента. Форумът бе организиран от „Труд“ и се състоя под патронажа на председателя на 42-рото Народно събрание Михаил Миков.

„Министерството на здравеопазването е осъществило пряка дискриминация спрямо пациентите с муковисцидоза, тъй като не е уредило създаването на клинична пътека за лечението на тяхното заболяване. Това гласи решението на Комисията за защита от дискриминация от 9 ноември 2011 г., което потвърждава ВАС в края на миналата година“, посочи съдия Панов. Поради тази причина е издадено предписание на здравния министър да предприеме необходимите мерки и да изработи стандарт за въвеждането на самостоятелна клинична пътека за болните с муковисцидоза.

Панов бе категоричен, че правото на лечение не може да бъде поставяно в зависимост от това колко държавата ще бъде натоварена финансово, ако се ангажира с терапията на дадено заболяване.

Съдия Панов припомни и случая на дискриминация, при който здравната каса покриваше лечението с интерферони на пациенти с множествена склероза, само ако са с до 65% инвалидност. А тези, чието ТЕЛК решение посочваше по-висок процент на нетрудоспособност, бяха оставени да се оправят както могат.

„Само че критерият за отпускане на лекарства и разходите, които се поемат от здравната каса, следва винаги да са медицински и индивидуални, а не както е в случая – формален или предвиждащ еднакво и общо третиране на определена група лица без да отчита различията в нея и едновременно с това злепоставящ тази група в сравнение с лицата с по-нисък процент на инвалидност според решението на ТЕЛК“, обобщи Лозан Панов.

С друго решение на ВАС се потвърждава произнасянето на Комисията за защита от дискриминация, че са дискриминирани и пациентите с алцхаймер. Причината - тяхното заболяване не е включено в наредбата на МЗ, определяща болестите, за които плаща здравната каса, бе съобщено още на форума на „Труд“ в парламента.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...