Начало / НОВИНИ / / Десислава Раянова: От времето на социализма държавата нехае за хората с увреждания

НОВИНИ

Десислава Раянова: От времето на социализма държавата нехае за хората с увреждания

Единствената наредба, засягаща защитата на трудовите права на хората с увреждания, е Наредба № 5 на МЗ, която е към чл. 333 от Кодекса на труда. Само че тя е от времето на Тодор Живков - от далечната 1987 г. и не е променяна досега.

"Отношението на държавата към трудовозаетите хора с увреждания не се е променяло от времето на социализма. Не става дума само за законодателството, което урежда проблема, но липсва и адекватен модерен подход".

Това ще заяви днес в парламента на форум за правата на пациента Десислава Раянова, председател на Асоциацията на хората с множествена склероза (МС). Самата тя живее с коварното заболяване, което атакува масово хора в активна възраст между 20 и 40 г.
Раянова е един от лекторите на кръглата маса, която е организирана от "Труд" и е под патронажа на председателя на 42-рото Народно събрание Михаил Миков.

"Единствената наредба, засягаща защитата на трудовите права на хората с увреждания, е Наредба № 5 на МЗ, която е към чл. 333 от Кодекса на труда. Само че тя е от времето на Тодор Живков - от далечната 1987 г. и не е променяна досега", посочи Раянова. И продължи: "Още през 2010 г. 55 българи с МС подехме инициатива за промяна на документа, създаде се проект на нова наредба с актуализиран списък на заболяванията, при които болните разчитат на закрила от уволнение и съкращение".

Уви, проектонаредбата зацикля, тя стигна до Съвета за тристранно сътрудничество, но така и не се гласува от членовете му.

В момента защитени от уволнение са само българите с исхемична болест на сърцето, с активна форма на туберкулоза, с онкологично, професионално или психично заболяване и с диабет.

"Сред предприетите положителни действия е изискването до 10% от наетите в държавната администрация да са хора с увреждания. Но друг е въпросът доколко се спазва и има ли орган, който да контролира този процес", ще заяви пред гостите на форума Раянова.

Тя припомни, че по времето на кабинета "Сакскобургготски" министерството на държавната администрация създаде регистър, чрез който хора с увреждания кандидатстват за работа в държавната администрация. А това става чрез централизиран конкурс. "С идването на власт на тройната коалиция практиката бе прекратена. Не се провеждат конкурси, не се поддържа регистър на хората с висше образование и опит, които са с увреждания и които биха могли да бъдат наети по трудово или служебно правоотношение в държавната и общинската администрации", подчерта Раянова.
Формален продължавал да е подходът и на социалните служби, когато правят оценка за нуждата от помощ на хората с увреждания, тъй като няма модерен и инвидивуален подход на институциите към проблема. "Осигуряването на финансова помощ е еднакво за баба на 75 години и за млада жена на 30 години", даде пример председателят на Асоциацията на хората с множествена склероза.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...