Начало / НОВИНИ / / Д-р Табаков търси парализирани пациенти за лечение

НОВИНИ

Д-р Табаков търси парализирани пациенти за лечение

„Уникалното нещо на нашата терапевтична техника е това, че за пръв път използвахме глиални клетки, които се намират в мозъка, не са част на обонятелната лигавица. Много предклинични изследвания доказват, че този вид клетки имат огромен неврорегенеративен потенциал.“ Това каза в интервю за БНТ неврохирургът д-р Павел Табаков, шеф на екипа, извършил за първи път в света операция, след която парализиран пациент проходи. „Такъв класически пример как действат тези клетки е примерно, когато сме простудени и нашето обоняние е увредено, след две-три седмици то пак е в състояние да регенерира заради уникалната възможност на тези клетки да регенерират нервни влакна“, обясни той и допълни: „Второто нещо – успяхме да направим микрохирургична реконструкция на прерязаните фрагменти на гръбначния мозък, използвайки нервни влакна на пациента, което дава допълнителна възможност за ефективна регенерация на влакната.“

Д-р Табаков разказа, че работи по този метод вече 12 години. Събрал е интердисциплинарен екип, който се състои от неврохирурзи, невробиолози и неврофизиолози. „Всички заедно успяха да създадат една много интересна система, която е в състояние да проведе доста сложни видове експериментални интервенции при пациенти с увреден гръбначен мозък“, каза той.

По думите му, първите положителни волеви функции след операцията на пациента са регистрирани между шестия и осмия месец.

„Нашият план е да приложим тази операционна техника, това експериментално лечение, оперирайки поне двама или трима нови пациенти, тъй като този вид увреждане на гръбначния мозък – имам предвид прерязване на гръбначния мозък, е много рядък вид увреждане. Решихме да направим набор и квалификация и по целия свят да търсим съответния оптимален пациент, на когото бихме могли да помогнем с нашата операционна техника“, разказа още д-р Табаков. За тази цел ще бъде създаден сайт в Лондон, където ще се регистрират пациенти от целия свят.

До момента изследванията на д-р Павел Табаков и екипа му са финансирани от Министерството на образованието на Полша като научен грант. Оттук нататък пък работата със следващите пациенти ще се финансира от международни фондации. „Това ще бъде научно изследване, финансирано изцяло. Пациентът няма да плаща въобще за тригодишното лечение, което планираме да му предложим. Затова ще бъдем в състояние да лекуваме пациенти от цял свят, понеже тяхното финансиране ще бъде дадено от фондации, най-много от Англия“, информира д-р Табаков и заключи: „Трябва да правим прогрес крачка по крачка. Ако успеем да докажем, правейки поредни две или три операции успешни като тази последната, че сме в състояние да помогнем на пациенти с увреден гръбначен мозък, ще бъдем в състояние да разширим нашата квалификация. Но това ще бъде не по-рано от три години от сега.“

Революционна терапия с присаждане на клетки от носа в Полша вдигна на крака мъж, напълно парализиран от кръста надолу след удар с нож.

Британски медии, сред които авторитетните Ройтерс и в. “Гардиън”, обявиха, че пожарникарят Дарек Фидика е българин. Проверка на “24 часа” показа, че българин всъщност е шефът на полския изследователски екип, извършил трансплантацията - неврохирургът д-р Павел Табаков. Специалистът от Медицинския университет във Вроцлав е един от най-известните специалисти по гръбначна хирургия, предаде Би Би Си. Във фейсбук страницата на Павел Табаков пише, че е

завършил първа немска гимназия в София,

а след това е следвал медицина в Полша.

Пожарникарят Дарек бил парализиран преди 4 години след намушкване с нож в гърба от бившия съпруг на приятелката му. Лечението му, което продължава вече година и половина, е извършено съвместно от неврохирурзи в Полша в сътрудничество с учени от Лондон. Екип на предаването “Панорама” към Би Би Си следил отблизо възстановяването на пациента през последните 19 месеца.

Лекарите направили на пациента първата в света трансплантация, при която клетки от носа му били присадени в гръбначния му стълб. Операцията създала неврологични “пътеки”, по които прекъснатите тъкани в гръбначния стълб да започнат да се възстановяват. 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...