Начало / НОВИНИ / / Д-р Антония Първанова инициира група за равен достъп до качествено здравеопазване за гражданите на ЕС

НОВИНИ

Д-р Антония Първанова инициира група за равен достъп до качествено здравеопазване за гражданите на ЕС

Евродепутатът д-р Антония Първанова инициира от 27.11.2013 в Европейския парламент група от евродепутати за защита правата на гражданите на ЕС за равен достъп до качествено здравеопазване - диагностика, лечение и профилактика. Целта е да настоява пред Европейската комисия и пред страните членки за политики и мерки, които да осигурят правото на гражданите на здраве.

" Чрез новосъздадената група в ЕП ще упражним политически натиск, равният достъп до здравеопазване  да бъде във фокуса на новата Европейска комисия и на страните членки. Това каза д-р Първанова по време на форума "Укрепване на здравните системи в Европа".

 България

58 % от разходите за здравеопазване в България се заплащат от джоба на пациента. Капацитета за управление на здравеопазването ни се оказва твърде слаб, за да промени системата така, че да възстанови солидарността и справедливостта за всички. България е на предпоследно място в ЕС по ефективност на здравната си политика, което комбинирани с ниския социално икономически статус, рефлектира в продължителност на живота 7 години по-ниска от най добрата в ЕС, най-висока смъртност и заболеваемост.

Проучване на домакинствата през 2010 г. и 2011 г. показва, че 40% от домакинствата с най-ниски доходи са спрели да закупуват лекарствата, които трябва да употребяват редовно, не правят профилактични прегледи, не търсят медицинска помощ и грижи, когато са болни (около 10% от домакинствата ) или прекратяват здравното си осигуряване (5%). Според анализи на Световна банка  през 2012, 23 % от хората не са имали финансови средства, за да си закупят предписаните лекарства, а 56% не са могли да закупят поне едно от предписаните им лекарства, реимбурсирани по регламентите на  НЗОК (частично или напълно).

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...