Начало / НОВИНИ / / Болничните листове ще се изплащат до 10 дни от 2016 г.

НОВИНИ

Болничните листове ще се изплащат до 10 дни от 2016 г.

С въвеждането на електронния болничен лист и за работодателите през 2016 г. болничните ще се изплащат до 10 дни, увери пред bTV управителят на НОИ Бисер Петков.

„Сега нормативният срок за изплащане на паричното обезщетение е до 15 работни дни от представянето на всички документи в НОИ. След 1 юли този срок се скъсява с 5 дни. Разчитаме, че този ефект ще се почувства още преди средата на годината, защото и сега в голяма част от нашите териториални поделения, където няма толкова много болнични, плащанията стават в рамките на 5 до 8 работни дни", уточни Петков.

Работодателите ще трябва да се регистрират в новата система на НОИ.

Работим, за да няма проблеми от 1 януари догодина, посочи Петков. По думите му годишно около 150 000 осигурители и самоосигуряващи се лица подават данни в НОИ за изплащане на парични обезщетения.

Петков увери, че няма риск от 1 януари парите по болничния на хората да се забавят, защото така или иначе фирмите имат задължение да подават тези документи и данни.

Периодът започва от 1 декември и той не е лимитиран. Първото подаване на документи по електронен път всъщност ще е до 10 февруари, тъй като срокът е до 10-о число след месеца, в който е представен документът. Така че реално тези, които регулярно подават такива документи, ще имат 2 месеца и повече, за да извършат тази регистрация, разясни още управителят на осигурителния институт.

Шефът на НОИ изрази надежда днес правителството да вземе решение за коледни добавки за пенсионерите. Разчетите на НОИ са за добавки в размер на 40 лв. за пенсионерите с пенсии до 300 лева.

Според Петков няма да се стигне до натиск върху НОИ заради реформата в МВР и очакванията много повече хора в сектор „Сигурност" да подадат документи за пенсиониране по-рано. Тази група осигурени лица не са толкова много, за да застрашат системата, подчерта Петков. Очакваме увеличение на бройката, но то не е толкова значително. То е в рамките на това, което наблюдаваме и миналата година, и до деветия месец на тази година, уточни шефът на НОИ.

в. Дневен труд

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...