Начало / НОВИНИ / / Bluetooth в „умни“ хапчетата казва кога пациентът е приел лекарството

НОВИНИ

Bluetooth в „умни“ хапчетата казва кога пациентът е приел лекарството

Базираната във Великобритания и американския щат Калифорния компания Proteus Digital Health събира биологични данни, използвайки сензори, който се поглъщат и лепенки за кожа, за да подобри диагнозата и лечението, пише Wired.

Изследователската компания произвежда ядивни сензори, които могат да се поставят в хапчета и да дадат информция на лекаря, кога хапчетата са приети. Очаква се сензорите да излязат на пазара в края 2014 година. „Здравните системи навсякъде по света са в критично състояение", казва вицепрезидентът на Proteus Дон Каулинг. Според него „вместо да се харчат 10 милиарда долара, за да се открие нова молекула, защо да не се похарчи половин милиард, за да се направят по ефективни продуктите, с които разполагаме".

Компанията създава чипове от силикон, мед и магнезий с площ около един квадратен милиметър, които могат да се поставят в лекарствените таблетки и да съобщават с Bluetooth кога пациентът е приел хапчето. През май фирмата обяви, че е събрала 62.5 милиона долара финансиране, като един от инвеститорите е Oracle. Умните лекарства са само началото, каза Каулинг. Сензорните лепенки на Proteus могат да събират данни за над десет показатели, какъвто е пулсът, за да представят картина на здравното състояние на пациента.
 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...