Начало / НОВИНИ / / Безработни ще извършват услуги с европари

НОВИНИ

Безработни ще извършват услуги с европари

Гражданите ще поемат част от надницата на помощника

СНИМКА: БГНЕС
----
5 млн. лв. от парите по ОП "Развитие на човешките ресурси" за 2016 г. ще бъдат отделени за ваучери за домашни услуги. С ваучерите всеки гражданин с платени данъци и осигуровки ще може да си наеме безработен за гледане на дете или за услуги в домакинството. За целта ще плаща част от надницата на безработния, а остатъкът ще е от оперативната програма. Няма да е възможно обаче да се наеме безработната баба на детето например. Има ограничения и за броя на ваучерите - всеки ще може да се възползва от максимум 1584 ваучера през годината, като всеки от тях е за по два часа. Това предвижда концепцията на Министерството на труда. Най-новият вид субсидирана заетост ще трябва да започне да се предлага от април. От социалното министерство отказаха детайли пред "Сега" с мотива, че още е много рано и тепърва се умува върху програмата. Не е ясно колко хора от бюрата по труда ще бъдат наети по този начин.

Според концепцията с предимство за субсидираните работни места ще са безработните повече от 1 година, възрастни хора над 55 г. и младежи до 29 г., хора с ниско образование и без квалификация. С ваучер ще може да се наеме безработен за гледане на деца и възрастни хора, включително и с увреждания, както и за почистване в дома, включително миене на прозорци, дребни ремонтни дейности, помощ в градината и двора, но без земеделска дейност. Между потребителите и наетите не трябва да има роднинска връзка, не трябва да живеят на един адрес.

Един ваучер ще е за два часа. За да се ограничат злоупотребите, от министерството предлагат всеки да може да закупи максимум 264 ваучера за услуги в домакинството, до 528 ваучера за грижи за деца и възрастни и до 792 ваучера за грижи за деца и възрастни с трайни увреждания. Така за трите вида услуги максималният брой е 1584 ваучера.

Още не е решено кой ще издава талоните - агенцията за социално подпомагане или тази за заетостта. Гражданите ще ги ползват през посредник - фирми, общини и др. От посредника ще получават и оферта за помощника, който пък ще бъде подбиран от бюрата по труда. Заплащането трябва да е съобразено с цените на свободния пазар, но да бъде поне на нивото на минималната часова заплата, която в момента е 2.21 лв. на час. Ваучерите ще са поименни със срок на валидност шест месеца. Ако услугата не се извърши в този срок, средствата ще се възстановяват.

 

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...