Начало / НОВИНИ / / Българи разработват препарат за лечение на МС

НОВИНИ

Българи разработват препарат за лечение на МС

Лекарството трябва да потиска свръхпроизводството на определен вид белтък

Екип от български учени разработва препарат за лечение на автоимунни заболявания. Той ще е на основата на изобретението, наречено Супресор на ендогенния човешки гама-интерферон, съобщава "Дарик".

Супресорът е приложим при автоимунни заболявания и при използване на алотрансплантанти. Неговото предимство е, че потиска действието на абнормено продуцирания hIFN-гама при автоимунни заболявания и така предоставя възможност за производството на медикамент за лечение за автоимунните заболяваниямножествена склероза, алопеция ареата (косопад на петна) и миастения гравис (неврологично автоимунно заболяване, характеризиращо се с абнормална мускулна слабост, поради нарушено предаване на нервните импулси), както и медикамент за потискане отхвърлянето на алотрансплантанти.
Неговите автори доц. Геновева Начева, в екип с Иван Иванов и Стефан Петров, спечелиха наградата „Изобретател на годината“ в категория „Химия и биотехнологии“ на Патентното ведомство.

„Това, което се опитваме да правим, е един потенциално лечебен препарат, с който да се лекуват автоимунни заболявания и евентуално трансплантна атеросклероза“, казва доц. Геновева Начева.

„В нормалния и здрав човешки организъм имунната система функционира благодарение на един много фин баланс между много молекули, най-различни белтъци. В момента, в който този баланс се промени, разбалансира, тогава вече настъпват различни заболявания, включително и автоимунните, и има такива данни в литературата, че този белтък, с който ние се занимаваме, е един от виновниците за настъпването на такива заболявания, защото вече е доказано, че при такива заболявания той се произвежда от организма повече, отколкото е необходимо. И ние търсим как да потиснем този дисбаланс. Това все още е на ниво лабораторни разработки, но по идея би трябвало да бъдат инжекционни препарати“, обяснява тя.

Всичко е патентовано, включително и с американски патенти.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...