Начало / НОВИНИ / / Баклофен предлага нова терапия за пациенти с МС

НОВИНИ

Баклофен предлага нова терапия за пациенти с МС

„Става въпрос за терапия с интратекален баклофен. Тя подобрява походката, хигиената, дейностите от всекидневието и облекчава грижите за пациента, намалява честотата на спазмите, болката и умората, подпомага терапиите за повишен мускулен тонус и рехабилитационните програми”, информира д-р Красимир Минкин, неврохирург от Клиниката по неврохирургия в Университетска болница „Св. Ив. Рилски”.

„Оралният баклофен не е за всеки. При оралното подаване лекарството циркулира по системата, за да достигне мястото на действие и това може да доведе до непоносими странични ефекти в централната нервна система. Интратекалното подаване е насочено към гръбначно-мозъчната течност, така се заобикаля кръвно-мозъчната бариера.

„Помпата се поставя в гръбнака, подкожно, с хирургична интервенция за около час. Батерията й издържа 7 г. Тогава се сменя цялата помпа. В началото дозата на медикамента е по-висока, за да може пациентът да свикне с лекарството. През тези 7 години се пълни през 3-4-6 месеца само контейнерът на помпата. Медикаментът се заплаща от пациента. Цената на помпата обаче е висока – около 15-25 000 евро. За да може българските пациенти да се възползват от новата терапия, ще потърсим финансиране от Здравната каса”, поясни д-р Минкин.

„Интратекалното приложение на лумбално ниво на баклофен позволява постигане на високи концентрации на спинално ниво и ниски концентрации на медикамента, което позволява намаляване на спастицитета при липса на странични ефекти. Всяка имплантация на интратекална баклофенова помпа се предшества от баклофенов тест, при който се изчислява какъв ефект може да се очаква от новата терапия.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...