Начало / НОВИНИ / / Американци направиха ново отритие за възстановяване на миелина

НОВИНИ

Американци направиха ново отритие за възстановяване на миелина

В скорошно клинично изпитване от фаза II беше демонстрирано, че таблетките клемастин значително подобряват функциите на нервната система при МС. Това съобщава от авторитетното издание на The Lancet.

Множествената склероза (МС) е автоимунно заболяване, което засяга повече от 2,3 милиона души по света. Болестта засяга миелиновата обвивка около нервните клетки, нарушавайки способността за провеждане на електрически сигнали и дисоцииране на нервните структури на мозъка.

Съвременната терапия се фокусира върху предотвратяването на по-нататъшно увреждане на нервните клетки от имунната система, но никой не се е научил как да възстанови миелиновите обвивки.

Клемастиновият фумарат изглежда първият лекарствен продукт в историята, който обръща действието на множествената склероза (MS). Ако вярвате в учените, този ден скоро ще дойде.

Ново лекарство срещу множествена склероза?

През 2014 г. проучванията, проведени от професор Джона Чен от Калифорнийския университет в Сан Франциско, САЩ, направиха клемастин кандидат № 1 за лечение на множествена склероза.

Поради огромното значение на резултатите, лекарството бързо се премести в клинични проучвания.  Миналата седмица клиничното проучване на фаза II за употребата на клемастин фумарат при пациенти с множествена склероза буквално шокира медицинската общност.

"Потенциалът за клемастин за лечение на множествена склероза е невероятен.

Доколкото знаем, това е първото лекарство, което отменя демиелинизацията в МС.  Това не е победа над болестта, а първата стъпка е да се възстанови мозъчната функция на милиони хора, шанс да се върне прилично качество на живот и независимост ", казва ръководителят на проекта д-р Ари Грийн.

Подробности за клиничните изпитвания

Американски учени са изследвали клемастин фумарат върху 50 доброволци с тежка множествена склероза. Продължителността на заболяването е най-малко 5 месеца.


Измерването на възбудените потенциали се извършва чрез класическия метод: участниците наблюдават трептене на изображението на монитора на компютъра и електродите над зрителните участъци на мозъка помогнаха да се оцени колко дълго нервният импулс измина от окото до кортикалните визуални центрове.

В продължение на 90 дни половината от участниците получиха клемастин, а второто получили плацебо. След това групите промениха местата: групата на плацебо получи истинска медицина и обратно. Проучването е било двойно сляпо: нито участниците, нито изследователите знаеха кой получи клемастин .

 "Колегите смятат, че сме били луди, след като сме започнали подобно проучване.. Те вярваха, че в новодиагностицираните случаи клемастинът няма да работи.  Но интуицията ми каза, че с прясна увреда на миелина вероятността за възстановяване ще бъде максимално "- признава Чен.

Според професора алергичните таблетки се оказват ефективни дори при напреднали случаи на множествена склероза, когато болестта изчерпала пациентите в продължение на много години.

Как да оценим възстановяването на миелина

В това проучване учените не са в състояние да измерват възстановяването на растежа на миелина с ЯМР. Причината е несъвършенството на визуализиращите технологии.

 
В допълнение, in vitro проучвания върху човешки клетки показват, че клемастин стимулира активността на олигодендроцитите - миелиновите клетки на централната нервна система .

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...