Начало / НОВИНИ / / Aмериканец и норвежци получават Нобеловата награда за медицина заради изследвания на мозъка

НОВИНИ

Aмериканец и норвежци получават Нобеловата награда за медицина заради изследвания на мозъка

Американецът Джон О'Кийф, работещ във Великобритания, и норвежката двойка Мей-Брит и Едвард Мозер са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за физиология и медицина, съобщи Nobelprize.org.

Те бяха удостоени с отличието за откритието си как "вътрешен GPS" прави възможно да се ориентираме в пространството, съобщиха от Нобеловия комитет. Учените изследват клетъчната биология на главния мозък.

Мей-Брит и Едвард Мозер са пионери в изследването на механизмите на мозъка за възпроизвеждане на пространството. Джон О'Кийф е невробиолог, професор в Института по когнитивна невробиология към Юнивърсити Колидж в Лондон. Известен е с откриването на клетки в хипокампуса и тяхното времево кодиране.

"Откритията на Джон О`Кийф, Едвард Мозер и Мей-Брит Мозер решиха проблем, занимавал философи и учени от векове. Как мозъкът създава карта на заобикалящото ни пространство и как може да посочва пътя ни в сложна среда?", съобщиха от журито.

През 1971 г. О`Кийф открил първия компонент на тази система за позициониране, като идентифицирал вид нервни клетки на плъх в областта на мозъка, наречена хипокампус, които се активират конкретно, когато животното се намира на определено място в лабораторията. Това довело до създаването на карта на стаята в мозъка на плъха.

Повече от три десетилетия по-късно - през 2005 г. женената двойка Мей-Брит и Едвард-Мозер открили друг ключов компонент в системата за позициониране в мозъка. Те установили вид нервни клетки, който създава координатна система и позволява точно позициониране и откриване на път.

Работата им има потенциална полза за невромедицината, най-вече за болестта на Алцхаймер, където частите на мозъка, свързани с позиционирането, често са увредени в ранната фаза на заболяването.

"Следователно знанията за системата за позициониране на мозъка могат да ни помогнат да разберем механизма, подкрепящ опустошителната загуба на пространствена памет, която засяга хора с това заболяване", съобщиха от журито.

Победителите ще поделят наградата от осем милиона шведски крони (1.1 милиона долара, 881 000 евро). Половината ще отидат за О`Кийф, а другата половина за семейство Мозер.

Миналата година наградата беше връчена на Джеймс Ротман, Ранди Скекман и Томас Сюдхоф от САЩ за изследванията им върху това как клетките организират транспортната си система.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...